Boeingov potniški brezpilotnik se je prvič samostojno dvignil v zrak za 60 sekund. Foto: Boeing
Boeingov potniški brezpilotnik se je prvič samostojno dvignil v zrak za 60 sekund. Foto: Boeing

Vsi vemo, kako je obstati v prometnem zamašku, ko se nam najbolj mudi. Zahvaljujoč Boeingu, ki že preizkuša svoj potniški brezpilotnik za premike v urbanih območjih, pa bo to morda že kmalu le spomin. Boeingov avtonomni potniški leteči prototip (PAV) je namreč na prvih testiranjih opravil prvi vzlet, lebdenje in pristanek.

V bistvu ni šlo za pravi polet, saj se je brezpilotnik dvignil in le eno minuto letel nad stezo, pri čemer pa to predstavlja nov mejnik v razvoju tega brezpilotnega letečega stroja. Prihodnji poleti bodo namenjeni preizkušanju letenja naprej ter prehodu med načinom navpičnega in vodoravnega letenja.


Vodja razvoja pri Boeingu, Greg Hyslop je ob tem povedal, da so projekt v enem letu pripeljali od konceptne zasnove do letečega prototipa. Dodal je, da je Boeing s svojim znanjem in inovacijami odločno prispeval k temu, da je letalstvo postalo najvarnejša in najučinkovitejša vrsta prevoza ter da bo še naprej ohranil vodilno mesto z varnim, inovativnim in odgovornim pristopom k mobilnostnim rešitvam.

Prototip PAV-a poganja električni sistem, ki mu zagotavlja približno 80 kilometrov dosega. V dolžino meri 9,14 metra, širok je 8,53 metra, njegova oblika pa omogoča učinkovito lebdenje in vodoraven let.

Direktor podjetja Aurora Flight Sciences, John Langford je ob tem povedal, da bo preizkušena in potrjena avtonomnost omogočila tiho, čisto in varno zračno mobilnost.

Poleg potniškega brezpilotnika PAV je Boeing NeXt razvil tudi še neimenovano električno tovorno letalo (CAV), ki lahko prevaža nekaj več kot 200 kilogramov tovora. CAV je že lani opravil prvi polet v zaprtem prostoru, še letos pa bo prvič poletel tudi zunaj.