Ampera-e bo ponudila vso tehnologijo, ki jo poznamo iz najnovejših modelov znamke Opel. Foto: Opel
Ampera-e bo ponudila vso tehnologijo, ki jo poznamo iz najnovejših modelov znamke Opel. Foto: Opel

Opel bo osrednjo pozornost na svojem razstavnem prostoru v Parizu namenil električnemu avtomobilu ampera-e, za katerega pravi, da bo poskrbela za revolucijo v svetu električnih vozil. Pri Oplu obljubljajo doseg, večji od 400 kilometrov, z enim polnjenjem baterije.
“Z novo ampero-e nadaljujemo največjo ofenzivo modelov v zgodovini našega podjetja,” pravi Oplov izvršni direktor dr. Karl-Thomas Neumann in dodaja, da ampera-e dokazuje, da je električna mobilnost povsem izvedljiva tudi pri vsakdanji uporabi in obenem omogoča obilo zabave.
Največji navor baterijskega vozila je 360 Nm, moč elektromotorja pa ustreza 150 kilovatom. Pri Oplu bodo tehnične podatke navedli v francoski prestolnici, že zdaj pa razkrivajo, da kompaktno vozilo iz mirovanja do 50 km/h pospeši v 3,2 sekunde, kar je primerljivo z zmogljivostmi športnih modelov z oznako OPC. V srednjem območju vrtljajev za pospešek od 80 do 120 km/h, kar je pomembno pri prehitevanju, potrebuje 4,5 sekunde.

Baterije niso okrnile prostornosti potovalne kabine
400 kilometrov dosega z enim polnjenjem, ki je po zagotovilih proizvajalca vozil v skladu z novim evropskim voznim ciklom (NEDC, trenutni standard za primerjavo med različnimi vozili), zmore več kot glavni tekmeci, renault zoe, BMW i3, nissan leaf in drugi.
Plosko nameščen paket akumulatorskih baterij so pospravili v dno vozila, zato v potovalni kabini ostaja prostor za pet potnikov, prtljažnik pa je primerljiv s prtljažniki drugih vozil kompaktnega razreda. Neuradno naj bi bil prtljažnik s podrtimi sedeži v drugi vrsti velik okoli 1.000 litrov.