Fiat 124 spider bodo proizvajali v Mazdini tovarni v Hirošimi na Japonskem, v Evropi pa ga bodo začeli prodajati maja prihodnje leto. Foto: Fiat
Fiat 124 spider bodo proizvajali v Mazdini tovarni v Hirošimi na Japonskem, v Evropi pa ga bodo začeli prodajati maja prihodnje leto. Foto: Fiat

Vodja koncerna Fiat Chrysler Automobiles (FCA) Sergio Marchionne je že marca letos na avtomobilskem salonu v Ženevi novinarjem napovedal prihod Fiatove različice roadsterja 124 spider, ki je narejen na osnovi nove generacije mazde MX-5.
Fiat je novinca v ponudbi predstavil na avtomobilskem salonu v Los Angelesu, proizvodnja se bo začela leta 2016. Z obliko nekoliko spominja na originalni fiat 124 spider, ki so ga prvič pokazali novembra leta 1966 na domačem prizorišču v Torinu v Italiji, oblikovali pa so ga pri Pininfarini.
"Ne obstaja boljši način, da bi zaznamovali 50. obletnico ikoničnega roadsterja fiat 124 spider. Združili smo preteklost s prepoznavnim italijanskim šarmom in sedanjost z vsemi modernimi tehnologijami," je v sporočilu za javnost zapisal Olivier François, vodja globalnega oddelka Fiata.
Samosvoja oblika
Fiat 124 si z mazdo MX-5 deli le platformo, ne pa tudi oblike zunanjosti in pogonskih motorjev, je pa zato potovalni prostor replika MX-5, s fiatovim logotipom na volanu. Nekaj razlik je tudi v uporabi materialov, 124 spider ima 7-palčni zaslon, ki je del Fiatovega zabavno-informacijskega sistema.
V primerjavi z japoncem je daljši in širši. Fiat 124 spider bodo na ameriškem trgu opremili z 1,4-litrskim turbo multiair bencinskim motorjem (I-4) s 118 kilovati moči in 250 Nm navora, medtem ko ima mazda vgrajen 1,5-litrski bencinski štirivaljni motor s 95 kilovati moči in 150 Nm navora ali 2,0-litrski bencinski motor s 118 kilovatov moči in 200 Nm navora. Tako fiata kot mazdo so opremili z ročnim šeststopenjskim menjalnikom ali samodejnim menjalnikom. Tako kot pri MX-5 je pogon speljan na zadnji kolesi.
Fiat bo ob začetku prodaje v ZDA ponudil tudi posebno izvedenko prima edizione lusso, proizvedli pa bodo le 124 primerkov. Označeni bodo s posebnimi logotipi, ekskluzivno modro barvo in usnjem v potovalni kabini.