Konceptni traktor napoveduje oblikovne smernice Zetorja. Foto: Zetor
Konceptni traktor napoveduje oblikovne smernice Zetorja. Foto: Zetor

Indijski izdelovalec avtomobilov Mahindra je najavil nakup slavnega italijanskega oblikovalskega studia Pininfarina. Nakup naj bi bil sklenjen v nekaj tednih.
Pri Mahindri imajo velike načrte za prihodnost, saj so že konec leta 2014 prikimali nakupu večinskega deleža v japonsko-kitajski investicijski družbi National Electric Vehicle Sweden (NEVS), ki je prevzela Saab.
Zdaj bi k podjetju radi pripojili še Pininfarino, slavni oblikovalski studio s 85-letno tradicijo, kjer storitve prodajajo predvsem avtomobilskim podjetjem, kot so Ferrari (oblikovali so okoli 100 ferrarijev), Alfa Romeo, Peugeot, Fiat, General Motors, Lancia, Maserati … Poleg avtomobilov oblikujejo tudi hitre vlake (Eurostar), avtobuse, tramvaje, jahte, letala, sodelovali so celo pri beli tehniki s slovenskim proizvajalcem Gorenjem.
Pri Pininfarini se zadnja leta ukvarjajo z izgubami in dolgovi, število zaposlenih se je zmanjšalo za dve tretjini. S prihodom Mahindre in svežega kapitala bi tudi za Pininfarino zapihal nov veter.
Traktor v Ferrarijevi barvi
Zadnji izdelek je Pininfarina predstavila pred kratkim, in sicer traktor znamke Zetor, v rdeči, Ferrarijevi barvi in črnimi zatemnjenimi stekli. Gre za konceptni traktor maxterra, ki ga je češki proizvajalec razstavil na sejmu Agritechnica v Hannovru, s čimer je proslavil 70 let izdelave svojega prvega traktorja. Pri Zetorju pravijo, da bi utegnili prihodnji modeli slediti oblikovalskemu slogu, ki so ga narisali v italijanskem oblikovalskem studiu. S tem bodo njihovi delovni stroji modernejšega videza, napovedujejo pa tudi vgradnjo zmogljivejših motorjev.
Indijci, natančneje indijski proizvajalec avtomobilov Tata Motors, ki je leta 2008 kupil avtomobilsko znamko Jaguar, je pustil dober vtis tudi na kolumnista Avtomobilnosti Sebastjana Plevnjaka.