Zmagovalca bodo razglasili dan pred odprtjem ženevskega avtomobilskega salona, marca prihodnje leto. Foto: MMC RTV SLO
Zmagovalca bodo razglasili dan pred odprtjem ženevskega avtomobilskega salona, marca prihodnje leto. Foto: MMC RTV SLO

V finale letošnjega izbora se je uvrstil prvi Alfin športni terenec stelvio, za katerega Italijani upajo, da bo "maščeval" giulio, ki je morala lani priznati premoč peugeotu 3008. Poleg stelvia sta med kandidati še dva križanca. Prvi je 4,15 metra dolgi citroën C3 aircross, ki se uvršča v B-segment, ter 4,4 metra dolgi volvo XC40, ki bo premešal karte med premijskimi športnimi terenci C-segmenta. Francoska znamka ni osvojila tega naslova že od leta 1990, ko je slavila z modelom XM, medtem ko je Volvo že trikrat stal na stopničkah, a ni nikoli zmagal.

V najožji izbor so se uvrstili še novi audi A8, ki med drugim prinaša možnost avtonomne vožnje tretje stopnje, BMW serije 5 v limuzinski in karavanski izvedbi touring, privlačna korejska kupejevska limuzina kia stinger ter najnovejša generacija španske uspešnice seat ibiza.

Med modeli, ki niso dosegli finala, velja omeniti novega volkswagen pola, ki sloni na enaki platformi kot finalistka ibiza, prvega malega športnega terenca iz Wolfsburga T-roc, jeep compass ter novo generacijo popolnoma električnega modela nissan leaf.