Z mislimi bi utegnili avtomobile upravljati, še preden bodo na ceste zapeljala prva serijska samovozeča vozila. Foto: Reuters
Z mislimi bi utegnili avtomobile upravljati, še preden bodo na ceste zapeljala prva serijska samovozeča vozila. Foto: Reuters

Kitajski raziskovalci so razvili tehnologijo, ki omogoča upravljaje določenih funkcij avtomobila s pomočjo misli.
Kitajski inženirji iz Univerze Nankai iz Tjanjina so razvili sistem, ki je sposoben branja signalov iz človeških možganov, s pomočjo katerih je mogoče ustrezno nadzorovati vozilo.
Trenutno tehnologija omogoča premikanja avtomobila naprej, nazaj, zaviranje in odklepanje ter zaklepanje vozila, brez kakršnega koli fizičnega vpliva, piše Reuters, kjer so se pogovarjali z raziskovalci.
Vožnjo bi omogočili tudi invalidom
Dejali so, da so za raziskave in razvoj tehnologije porabili dve leti. Sistem sestavljajo slušalke s 16 senzorji, ki berejo EEG-signale voznikovih možganov in jih prek programske opreme spremenijo v ukaze za upravljanje vozila.
Zamisel ne temelji le na tem, da bi vozili brez rok - prvotno je bila zamišljena, da bi lahko vozilo upravljale tudi invalidne osebe in starejši vozniki z različnimi gibalnimi ovirami. "Izhodišči projekta sta dve. Prvo je razvoj načina vožnje brez uporabe rok ali nog za potrebe invalidov, ki se ne zmorejo prosto gibati, drugo pa za povsem zdrave ljudi, ki bi jim omogočili nov, bolj intelektualen način vožnje," je za Reuters dejal eden izmed raziskovalcev pri projektu Džang Džao.
Čeprav se na prvi pogled upravljanje vozila z mislimi po prometni cesti zdi nevarna zamisel, pa raziskovalci trdijo, da s tavanjem misli ne bi povzročili prometne nesreče. Voznik bi moral biti osredotočen zgolj na misel, kdaj bo spremenil smer vozilu, to pa je po mnenju raziskovalcev nekaj takega, kar naredimo spontano.
Kitajci trdijo, da bi lahko tehnologijo vgradili v samovozeče avtomobile bolj kot dopolnilno storitev in ne kot alternativo fizični vožnji. Vodja projekta profesor Duan Feng pravi: "Na koncu bodo vozila, ali bodo samovozeča ali ne, stroji, ki bodo služili ljudem. Vedno bodo morali prepoznati človekove ukaze. V našem primeru avtomobili bolje služijo ljudem."