Lamborghinija ne bo na avtomobilskem salonu v Parizu. Neuradno pri VW-ju tudi na ta račun krpajo finančno luknjo, ki jo je povzročila afera Dieselgate. Foto: EPA
Lamborghinija ne bo na avtomobilskem salonu v Parizu. Neuradno pri VW-ju tudi na ta račun krpajo finančno luknjo, ki jo je povzročila afera Dieselgate. Foto: EPA

Letošnji pariški avtomobilski salon, ki za novinarje odpira vrata prihodnji četrtek, bo zelo okrnjen. Svojo udeležbo so med drugim odpovedali Mazda, Ford, Volvo. Kljub temu pa se obeta veliko število pomembnih premier.
Zadnja sta udeležbo odpovedala Lamborghini in Bentley, znamki, ki sta del skupine Volkswagen Group. Tuji mediji pišejo, da zato, ker pri Volkswagnu varčujejo po aferi "Dieselgate", ki je izbruhnila skoraj natanko pred letom dni.
18. septembra lani je EPA novico razkrila javnosti. S sporno programsko opremo je bilo opremljenih okoli 11 milijonov avtomobilov po vsem svetu. V zgolj dveh dneh se je njegova delnica pocenila za 40 odstotkov; v zrak je izpuhtelo 30 milijard evrov tržne kapitalizacije. Danes je vrednost Volkswagna približno petina pod tisto pred septembrom lani.

Prednost družabnim omrežjem in blogom
Pri Lamborghiniju so v izjavi za javnost zapisali, da so po skrbnem premisleku spremenili strategijo udejstvovanja na avtomobilskih salonih v prihodnosti. Enako velja za Bentley, kjer se bodo osredotočili na manjše dogodke, na katerih bolje merijo na potencialne kupce, piše Reuters.
Volkswagnov direktor Matthias Muller je pred tednom dni zaposlenim v Nemčiji povedal, da "lahko kriza vodi do socialne izključenosti," vendar pa lahko to označijo tudi kot prelomnico za nekaj boljšega, za realne spremembe v podjetju.
Lamborghini in Bentley nista edina pomembna avtomobilista, ki ju ne bo na avtosalonu v Parizu, ki velja za enega vrhuncev leta v avtomobilski industriji. Manjkali bodo tudi Ford, Rolls-Royce, Volvo, Mazda in Aston Martin. Razlogi so različni, veliko pa bo potencialne kupce raje nagovarjalo s pomočjo družbenih medijev in spletnih dnevnikov.
Medtem ko bodo nekatera velika imena manjkala v Parizu, ta avtosalon prireja vsake dve leti, izmenjaje s Frankfurtom, pa bo vseeno pomembnih novosti iz sveta avtomobilizma kar mrgolelo. Med svetovnimi premierami omenimo ferrarija laferrarija aperto, hondo civic, hyundaija i30, peugeota 3008 in 5008, citroën C3 ...