Avtonomni mini avtobus olli za vožnjo v prometu uporablja skupek lidarjev, kamer in navigacije. V prihodnje bi ga lahko uporabljali tudi kot prevozno sredstvo na univerzah ali letališčih. Foto: Local Motors
Avtonomni mini avtobus olli za vožnjo v prometu uporablja skupek lidarjev, kamer in navigacije. V prihodnje bi ga lahko uporabljali tudi kot prevozno sredstvo na univerzah ali letališčih. Foto: Local Motors

Olli je avtonomni električni mini avtobus, ki ga je izdelalo ameriško podjetje Local Motors in je namenjen prevozu do 12 ljudi.
Po ulicah ameriške prestolnice Washington bodo že v kratkem vozili simpatični mini avtobusi. Vozilo ima ime olli.
Gre za avtonomno električno vozilo, ki je delo mikrotovarne Local Motors, specializirane za inovativne izdelke s področja prometa. To je tovarna, ki je v preteklosti že predstavila svoj električni avtomobil, ki so ga s pomočjo 3D-tiskalnika izdelali v enem dnevu. Še več, Američani trdijo, da bi lahko vsakih 10 ur izdelali po en takšen, s pomočjo 3D-tiskalnika izdelan mini avtobus, sestavljen iz jekla in aluminija.
Najvišja hitrost je omejena
Podjetje Local Motors je ollija razvilo in izdelalo v sodelovanju z računalniškim velikanom IBM, pri katerem so vozilu med drugim omogočili tudi komunikacijo s potniki. Naenkrat se lahko v vozilu prevaža do 12 ljudi. Storitev deluje podobno kot pri ameriškem podjetju Uber, to pomeni, da vozilo pokličemo s pomočjo aplikacije na pametnem telefonu.
Potniki lahko z glasovnim ukazom vozilu naročijo, kam naj jih odpelje, hkrati pa ga lahko povprašajo tudi podrobnosti o sami tehnologiji, na podlagi katere deluje. Najvišja hitrost vožnje je trenutno omejena na 40 km/h, pri Local Motors pa so pojasnili, da bodo sčasoma omogočili tudi višje hitrosti.
Po premieri v Washingtonu naj bi olli ob koncu leta zapeljal še na ulice Las Vegasa in Miamija. Testno naj bi ga poslali tudi na ulice Berlina, Canberre in Københavna. Kdaj bodo testne faze končane in bo vozilo operativno kot avtonomni javni prevoz, iz podjetja niso sporočili. V času testiranj bo avtonomno vozilo vseskozi nadzoroval človek, ki bo lahko v vsakem trenutku posegel v delovanje vozila in ga ustavil.