Mehanik leta 2017 Robert Eržen med diagnostiko okvare na motorju. Foto: Saša Despot
Mehanik leta 2017 Robert Eržen med diagnostiko okvare na motorju. Foto: Saša Despot
Mehanik leta 2018 je Anže Soklič. Foto: Saša Despot
Trojica zmagovalcev letošnjega tekmovanja. Foto: Saša Despot

Na drugo mesto se je z eno samo točko zaostanka uvrstil zmagovalec lanskega tekmovanja Robert Eržen, ki mu je pot do zmage preprečil le slabši dosežek na preizkusu menjavanja avtomobilske gume, tretje mesto pa je zasedel najmlajši tekmovalec, 20-letni Žan Umek.

Anže Soklič, ki je poleg drugih nagrad iz rok lanskega zmagovalca tekmovanja Mehanik leta prejel prenosni pokal, ki ga je izdelal trikratni mehanik leta Primož Rožnik, je po tekmovanju povedal: "Zmaga je bila zame nepričakovana, ker sem na tem tekmovanju prvo leto. Nekateri so se že preizkusili, saj so imeli izkušnje in so vedeli, kakšen je potek. Tako kot pretekli tekmovalci bom skušal naslov čim bolje izkoristiti za svojo prepoznavnost, da bi imel v mehanični delavnici čim več zadovoljnih strank.“

Tekmovalci vedno mlajši
Tekmovanje, ki ga sicer podpira tudi sekcija avtoserviserjev pri Obrtni zbornici Slovenije, je komentiral tudi Primož Rožnik, ki je bil tokrat v vlogi člana strokovne žirije, ki si jo je delil z učitelji Strokovnega izobraževalnega centra Ljubljana: "Veseli me, da se fantje prijavljajo na tekmovanje, in upam, da se bodo v večjem številu tudi v prihodnje. Lepo je, da želijo pokazati svoje znanje, da so vedno mlajši in da dosegajo tudi dobre rezultate, kar pomeni, da se za ta poklic ne bi smeli preveč bati." Dodal je še, da se je poklic avtomehanika v petih letih, ko na tak ali drugačen način sodeluje na tekmovanji za Mehanika leta, precej spremenil. Bistveno se je zaostrila zahtevnost dela z vozili, tako da avtomehanike čaka še veliko izzivov.

Glavni namen tekmovanja za mehanika leta, ki sta ga v sodelovanju z omenjenimi ustanovami in posamezniki že petič organizirali revija Mehanik in Voznik in spletni portal Žurnal24, je širjenje glasu o dobrih mehanikih in posredovanje znanj o dobro vzdrževanih avtomobilih, ki so zato tudi bolj varni. Letošnje tekmovanje je bilo sicer najširše zastavljeno doslej. Tekmovalci so se namreč pomerili tako v obvladanju teorije svojega poklica, avtodiagnostiki in prepoznavanju sestavnih delov avtomobila, kot tudi spretnosti, ki je prišla do izraza pri vezavi brisalnikov vetrobranskega stekla in menjavanju avtomobilske gume. Tekmovanje so končali na nekoliko zabavnejši način, saj je zadnji preizkus od njih zahteval sestavljanje forda mustanga iz lego kock, s katerim so morali mehaniki pokazati tudi zvrhano mero dobre organizacije.

Na zaključnem tekmovanju Mehanik leta 2018 je bila tudi ekipa Avtomobilnosti.