Najem avtodoma je mogoče poceniti tako, da najemnik izbere avtodom glede na svoje dejanske potrebe in število potnikov. Foto: Slovenske železnice
Najem avtodoma je mogoče poceniti tako, da najemnik izbere avtodom glede na svoje dejanske potrebe in število potnikov. Foto: Slovenske železnice

V zadnji oddaji Avtomobilnost je Rok Vizovišek, odgovorni urednik in direktor revije Avto-Dom, razložil bistvo avtodomarstva ‒ to je način uživanja in način življenja.

61 odstotkov vseh ljudi, ki potujejo z avtodomom, zelo rado bere, 83 odstotkov švicarskih avtodomarjev je izjavilo, da v kampu najraje počiva. 66 odstotkov avtodomarjev, potem ko se pripelje v kamp, navezuje stike z drugimi, 35 odstotkov predvsem mladih lastnikov avtodomov gre pozimi tudi na smučanje, 91 odstotkov jih s seboj vozi pse. Kar 77 odstotkov avstrijskih avtodomarjev pravi, da ima v vozilu eno zakonsko posteljo, 23 odstotkov pa jih raje spi ločeno.

Skandinavci so izbirčni, 86 odstotkov Švedov si želi, da je v bližini wellness ali savna, ne preseneča, da 84 odstotkov italijanskih avtodomarjev postavlja na visoko mesto ureditev kuhinje v avtodomu, vsi avtodomarji pa radi svoj čas preživijo za mizo, da o posteljah sploh ne govorimo.

Če potujete z družino, se opremite tudi z idejami za preganjanje dolgčasa na nezanimivih odsekih potovanja. Foto: Fiat
Če potujete z družino, se opremite tudi z idejami za preganjanje dolgčasa na nezanimivih odsekih potovanja. Foto: Fiat

Lahko je tudi poceni dopust
Avtodom ti lahko tudi za manjši finančni vložek ‒ na trgu se dobijo tudi spodobni rabljeni avtodomi za 10 tisočakov ‒ ponuja številne dogodivščine. Lahko že ob izletu ob koncu tedna, ko lahko povsem izklopiš vsakdanje težave. Tisti, ki avtodoma ne bo izkoristil dovolj čez leto, pa ga lahko tudi najame.

V Sloveniji je ponudnikov najema teh vozil kar veliko, pestra pa je tudi ponudba. Na izbiro so večji in manjši modeli, bolje in slabše opremljeni. Vse je odvisno od vaših želja.

Pestra izbira
Poznamo avtodome z mansardo, v kateri je dvojno ležišče, vsaj eno pa najdemo tudi v bivalnem delu, ki je širši, višji in daljši kot pri dostavnikih, in zato daje več udobja in omogoča bivanje več potnikom. Omeniti velja tudi prtljažni del, v katerega je mogoče shraniti veliko dodatne opreme, npr. kolesa, jadralne deske, celo skuterje in še kaj. Naslednja stopnja so polintegrirani avtodomi, ki so v bistvu avtodomi z mansardo brez mansarde. Namenjeni so predvsem dvema popotnikoma z željo po veliko udobja. Zaradi boljše aerodinamike porabijo manj goriva in vozijo hitreje.

Najviše so uvrščeni integrirani avtodomi, pri katerih tudi prednji del oziroma vozniška kabina postane del bivalnega prostora z možnostjo, da prednja sedeža tudi zasukate. Večinoma so širši in daljši od drugih avtodomov in zato zelo prostorni, žal pa tudi najdražji, zato med drugim zahtevajo dobro podporo na vašem bančnem računu.
Pomlad je idealen čas za potovanje z avtodomom, saj je gneča manjša ali pa je sploh ni, vse več pa se jih odloča za potovanja tudi pozimi, na smučarijo. Številni kampi v Avstriji omogočajo udobno preživljanje časa ob smučišču.

Pomislite na omejitve
Toda preden najamete avtodom, premislite, kaj vse boste na poti potrebovali, kam se boste odpravili in koliko časa boste za to porabili. V avtodomarstvu so pomembne izkušnje. Zato dobro preberite nasvete, ki jih je v oddaji Avtomobilnost podal Rok Vizovišek, odgovorni urednik in direktor revije Avto-Dom. Med drugim tudi tega, da je treba imeti v mislih, da velika vozila, denimo za šest ljudi, ne morejo v vsa mestna središča.

Ob najemu avtodoma preverite, ali je v ceno vključena tudi posoda, kako je s polnjenjem plina in čiščenjem. Pred najemom dobro preberite pogodbo in preverite zavarovanje. Foto: MMC RTV SLO
Ob najemu avtodoma preverite, ali je v ceno vključena tudi posoda, kako je s polnjenjem plina in čiščenjem. Pred najemom dobro preberite pogodbo in preverite zavarovanje. Foto: MMC RTV SLO

Premisliti morate še o marsičem, tudi o tem, ali vaše vozniško dovoljenje sploh ustreza avtodomu, ki ste ga izbrali. Nekateri namreč presegajo skupno dovoljeno maso 3.500 kilogramov, kar pomeni, da za njihovo vožnjo potrebujete vozniško dovoljenje kategorije C. Tudi če je dovoljenje ustrezno, bi se morali vsaj tisti z manj vozniškimi izkušnjami ozirati tudi na velikost takšnega vozila. Če vam nelagodje vzbujajo že mere povprečne kombilimuzine spodnjega srednjega razreda, boste velik avtodom z mansardo še toliko teže obvladali. Pomislite tudi, kako okretno vozilo potrebujete za ceste v pokrajinah, ki bi jih radi obiskali med počitnicami, in še kaj.

Koliko jih bo prišlo nazaj
"Ko se odločate za nakup ali najem avtodoma, mora biti oblika vozila na zadnjem mestu. Pred obliko naj bo vedno funkcija. Pet- ali šestčlanska družina bo že imela omejitve glede ležišč, sedežev," pravi Vizovišek in dodaja, da je včasih težko spraviti šest ljudi, ki ne shajajo dobro med sabo, na majhen prostor za dalj časa. "Smešno se mi zdi, ko se name obrnejo ljudje, na primer trije pari, ki bi šli na dopust na sever Norveške ali jug Španije. Vprašam se: 'Koliko vas bo pa prišlo nazaj?'" primer navaja sogovornik, ki opozarja še na eno pomembno stvar glede omejitev. To so ceste, podvozi, mestna središča: "Moj nasvet je, parkirajte na obrobju in se odpravite v center mesta z javnim prevozom. Hitro postanemo nervozni, ko se z avtodomom kam zataknemo. Zadeve so lahko zelo zoprne."

Avtodom je sicer odlično počitniško vozilo za tiste, ki imajo radi dejavne počitnice in se veliko vozijo naokoli. Foto: MMC RTV SLO
Avtodom je sicer odlično počitniško vozilo za tiste, ki imajo radi dejavne počitnice in se veliko vozijo naokoli. Foto: MMC RTV SLO

Inštrukcije pred odhodom na pot
Pred najemom se je dobro pozanimati in tudi v roke vzeti knjigo z navodili za uporabo avtodoma in vanj vgrajenih naprav. Treba je vedeti, kje so vgrajeni ventili za vodo in katerega je treba zapreti oziroma odpreti, zakaj je stekla voda iz grelnika, ki ga ogreva plin, in kaj storiti, da ne bi iztekala še naprej, kako ravnati pri zamenjavi plinske jeklenke, kadar sta na plinsko napeljavo priključeni dve jeklenki, kako se najlaže izprazni toaletna kaseta, kje je prostor za električne varovalke in krmilno elektroniko, kje so vgrajene dodatne baterije za bivalni prostor in kako preveriti njihovo napolnjenost, kako se vključi ogrevanje in kaj storiti, da ne bi v poletni vročini, ko hočemo ogreti samo vodo za prhanje, ogrevali tudi avtodoma, kako avtodomu namestimo podpornike (če jih ima) in podobno.

Zelo priporočljiv je tudi tečaj varne vožnje z avtodomom.

V zadnji oddaji Avtomobilnost smo se posvečali avtodomom.