Marca predstavljeni auris tretje generacije se bo tudi v Evropi imenoval corolla. Foto: Toyota
Marca predstavljeni auris tretje generacije se bo tudi v Evropi imenoval corolla. Foto: Toyota

Toyota je marca na avtomobilskem salonu v Ženevi predstavila novo, tretjo generacijo aurisa in ga nekaj mesecev pred začetkom prodaje preimenovala v corollo. Sprememba imena v zadnjem trenutku je nekoliko presenetljiva, pri čemer pri Toyoti razlagajo, da gre za logično izbiro, saj novi model temelji na svetovni arhitekturi TNGA, ki bo nadomestila kar tri platforme. Poleg tega poudarjajo, da corolla predstavlja najbolje prodajani model na svetu, ki je od leta 1966 našel že več kot 45 milijonov kupcev.

Prvi mož Toyote Motor Europe, dr. Johan van Zyl, je ob tem povedal, da platforma TNGA in oblikovna filozofija novi generaciji modelov C-segmenta prinaša čisto novo dimenzijo. Dodal je, da je uvedba nove generacije tega modela idealen trenutek za obuditev imena corolla za Toyotine kombilimuzinske in karavanske modele C segmenta.

Poleg spremembe imena so Japonci potrdili tudi razkritje karavanske corolle touring sports na avtomobilskem salonu v Parizu na začetku oktobra. Novi model bo nekoliko večji od predhodnika in bo pričakovano na voljo tudi v hibridni izvedbi.

V treh izvedbah
Nova corolla bo tako na izbiro v kombilimuzinski, karavanski in limuzinski izvedbi. Za vse tri bo na voljo paleta različnih pogonskih sklopov, ki bo vključevala 1,2-litrski turbobencinski motor ter dve hibridni različici.

Tehnični podatki še niso znani, pri čemer iz predhodnih napovedi vemo, da bo hibrid z 1,8-litrskim bencinarjem razvijal 91 kilovatov (123 KM), dvolitrski pa bo precej bolj živahen in bo zmogel 134 kilovatov (182 KM).