V motorni paleti bodo že znani bencinski PSA Pure Tech in dizelski motorji BlueHDi. Na začetku bo na voljo ročni menjalnik, pozneje pa še šeststopenjski samodejni menjalnik. Foto: Citroën
V motorni paleti bodo že znani bencinski PSA Pure Tech in dizelski motorji BlueHDi. Na začetku bo na voljo ročni menjalnik, pozneje pa še šeststopenjski samodejni menjalnik. Foto: Citroën

Novi citroën C3 je oblikovno nenavaden avtomobil. Zgled je našel v dizajnerskem posebnežu C4 cactusu z vgrajenimi zračnimi žepi na vratih karoserije, ki preprečujejo nadležne vdrtine. Posebnost je vgrajena HD-kamero, s katero uporabniki vozila svoje slike in videoposnetke delijo z drugimi.
C3 je eden od ključnih modelov znamke Citroën, ki je bil od leta 2002 do danes proizveden v več kot 3,5 milijona primerkih. To je prvi volumenski model znamke po tem, ko so od Citroëna ločili luksuzno podznamko DS.
Oblikovalci so želeli ustvariti mladosten in igriv videz. Zunanjost C3 je na voljo v dvobarvni kombinaciji s tremi različnimi odtenki strehe. 3,99 metra dolg petvratnik ima žaromete razdeljene v dva nivoja, kar smo spoznali že pri C4 cactusu, prav tako kot zračne žepe, ki karoserijo ščitijo pred buškami in praskami, ki nastanejo na parkiriščih. Na zadnjem delu izstopajo 3D-LED-luči.

Pozor, kamera
Pri Citroënu pravijo, da je bil potniški prostor zamišljen kot podaljšek našega doma. Na sredini armaturne plošče, ki se razteza čez celotno širino vozila, je lebdeče umeščen zaslon na dotik diagonale 18 centimetrov (7-palcev). Prednji sedeži so s tanjšimi zgornjimi deli naslonjal oblikovani tako, da potnikom v drugi vrsti omogočajo boljšo preglednost naprej, hkrati pa jim omogočajo, da se lahko pogovarjajo s potniki v prvi vrsti. Na voljo je tudi panoramska steklena streha, veliko je odlagalnih površin, vključno z domiselnim sredinskim odlagalnim mestom, s katerim se je v prednjem delu vozila sprostil dodaten prostor, temu pa se pridružuje še predal za drobnarije s prostornino 6,25 litra. Prostornina prtljažnika je 300 litrov.
Posebnost v potovalni kabini je povezljiva kamera, ki omogoča širokokotno snemanje s 120-stopinjskim kotom, z ločljivostjo full HD, dvema milijonoma slikovnih točk, GPS-povezavo, vsebuje pa tudi notranji pomnilnik s 16 GB. Nameščena je tik za notranjim vzvratnim ogledalom in posname vse tisto, kar voznik vidi pred seboj zunaj vozila. Poleg tega je vozniku v pomoč kot "priča" vsega tistega, kar se mu pripeti v vozilu.
Del zabavno-informacijskega sistema je navigacija, kamera za pomoč pri vzvratni vožnji, na voljo je tudi tehnologija mirror screen, ki omogoča vzpostavitev povezave s pametnim telefonom in podvojitev prikaza z njegovega zaslona na sredinskem zaslonu. Od asistenčnih sistemov so na voljo opozorilnik nenamerne zamenjave voznega pasu, sistem za opozarjanja na vozila v mrtvem kotu, opozorilnik za preprečitev nezbranosti.

Novi citroën C3 bo javnost lahko spoznala jeseni na avtomobilskem salonu v Parizu.