Pri Nissanu so prepričani, da bodo s preusmerjanjem sveta k električni mobilnosti električna vozila vključena v družbo na načine, ki segajo onstran samega prevažanja. Foto: Nissan
Pri Nissanu so prepričani, da bodo s preusmerjanjem sveta k električni mobilnosti električna vozila vključena v družbo na načine, ki segajo onstran samega prevažanja. Foto: Nissan

Nissan je svojim kupcem ponudil možnost plačevanja parkirnine z električno energijo.

Mobilni akumulatorji

Nissan po vsem svetu sodeluje z vladami in podjetji s ciljem razširjenja uporabe električnih vozil. Lastne tehnologije omogočajo shranjevanje, skupno rabo in spreminjanje namena rabe električne energije iz akumulatorjev električnih vozil, na primer za energijsko oskrbo domov ali v poslovne namene – na primer restavracije v Paviljonu Nissan, ki ni priklopljena na javno, zunanje električno omrežje. Na Japonskem so sklenili tudi sporazume z lokalnimi oblastmi za uporabo avtomobilov leaf kot mobilnih akumulatorjev, ki lahko ponudijo oskrbo z električno energijo ob naravnih katastrofah. V drugem partnerstvu je podjetje akumulatorje električnih vozil priredilo za napajanje uličnih svetilk.

Vozniki električnih vozil lahko električno energijo iz akumulatorja svojega vozila oddajajo kot sredstvo za plačilo parkiranja med obiskom razstavnega prostora Paviljon Nissan v Jokohami. Paviljon je odprt za javnost od 1. avgusta.

Plačilni sistem je le ena izmed inovacij, ki jih obiskovalci lahko doživijo ob obisku Paviljona, zgrajenega z namenom pokazati, kako Nissan ljudi pomika proti svetu, kjer bodo po cestah vozili električni in povezani avtomobili. Obiskovalci lahko obiščejo restavracijo Nissan Chaya Cafe, ki obratuje na električno energijo iz električnih avtomobilov leaf in sončnih celic. Prav tako lahko uživajo v navideznih doživetjih, s katerimi izkusijo razburljivost uličnih dirk električne formule E ali se zapeljejo s povsem novim električnim križancem nissan aryja.

Obisk prihodnosti

Paviljon s površino 10.000 kvadratnih metrov nima izpustov, saj je opremljen s sončnimi celicami in oskrbovan z obnovljivo električno energijo iz hidroelektrarne.

"Paviljon je kraj, kjer lahko kupci vidijo, občutijo in se navdihujejo z našim videnjem bližnje prihodnosti naše družbe in njene mobilnosti," je dejal predsednik in generalni direktor Nissana Makoto Uchida.