Kia telluride je najbolj prepričala mednarodno žirijo izbora. Foto: Kia
Kia telluride je najbolj prepričala mednarodno žirijo izbora. Foto: Kia

Mednarodna žirija, sestavljena iz 86 avtomobilskih novinarjev z vsega sveta, bi morala svetovni avto leta 2020 razglasiti na mednarodnem avtomobilskem salonu v New Yorku, ki pa je zaradi pandemije covida-19 za zdaj prestavljen.

Dogodek je bil tako, kot so zadnje mesece v avtomobilski industriji vajeni, digitalen. Na daljavo so sešteli glasove, veliki zmagovalec za leto 2020 pa je Kia Motor Corporation, ki je prejel dve nagradi, tudi najpomembnejšo za svetovni avtomobil leta.

Zmaga v Južno Korejo
V konkurenci 29 avtomobilov, med njimi je tudi veliko takih, ki jih v Evropi ni na prodaj, je zmagovalec postal tudi veliki športni terenec telluride, ki je bil prvič pompozno napovedan že na začetku leta 2016 na mednarodnem avtomobilskem salonu v Detroitu. Takrat so v ospredje postavili dele, natisnjene s 3D-tiskalnikom, veliki zaslon, občutljiv na dotik, pa tudi druge napredne tehnologije, predvsem pa luksuzno zasnovo potovalne kabine in nov oblikovalski jezik. Telluride je prejel skupaj 758 točk žirantov, 13 več od drugouvrščene mazde3 in dvajset več od tretje mazde CX-30.

Porsche taycan je blestel v kar dveh kategorijah. Foto: Porsche
Porsche taycan je blestel v kar dveh kategorijah. Foto: Porsche

Kia je z električnim modelom soul EV zmagala tudi v kategoriji mestni avto leta. Drugi v kategoriji je bil VW t-roc, tretji pa električni mini cooper SE.

Taycan skoraj zasenčil zmagovalca
Med zmagovalce letošnjega izbora prištevamo tudi znamko Porsche oziroma njihov prvi popolnoma električni avtomobil taycan, ki je naslovom dobil v dveh kategorijah, športni in luksuzni avto leta 2020.
V kategoriji športni avto leta 2002 je taycan ugnal hišna brata porscheja 911 in 718 spyderja/caymana GT4, v kategoriji luksuzni avto leta pa za seboj pustil porscheja 911 in Mercedesov električni SUV EQC.

Mazda3 si je prislužila svetovno nagrado za oblikovanje. Foto: MMC RTV SLO/David Šavli
Mazda3 si je prislužila svetovno nagrado za oblikovanje. Foto: MMC RTV SLO/David Šavli

Mazda najlepša
Zmagovalce so razglasili tudi v kategoriji za najboljšo obliko. Najlepša na svetu v letu 2020 je mazda3, ki je prejela dve točki več kot porsche taycan, komisija je na tretje mesto uvrstila peugeot 208.

Ste zamudili zadnjo oddajo Avtomobilnost. Ogledate si jo lahko tukaj.