Joshua Brown je imel pred tragično nesrečo že slabo izkušnjo z avtopilotom vozila Tesla model S, a se je takrat v zadnjem trenutku izognil trčenju. 7. maja ni imel te sreče. Foto: Tesla
Joshua Brown je imel pred tragično nesrečo že slabo izkušnjo z avtopilotom vozila Tesla model S, a se je takrat v zadnjem trenutku izognil trčenju. 7. maja ni imel te sreče. Foto: Tesla

Ameriški mediji pišejo, da je na avtocesti na Floridi v prometni nesreči umrl 40-letni nekdanji vojaški specialec Joshua Brown. Vozil se je v električnem vozilu Tesla S, ki omogoča tudi samodejno vožnjo. Iz Tesle Motors so sporočili, da je avtomobil deloval v režimu avtopilota.

Joshua Brown se je s svojim električnim vozilom zaletel v prikolico vlačilca. Nesreča se je zgodila že 7. maja, a so informacije v javnost pricurljale šele konec junija, ko je podjetje Tesla Motors objavilo uradno sporočilo.
Po besedah očividcev, ki so prvi pristopili do ponesrečenca, naj bi Brown v trenutku trka gledal film iz serije o čarovniku Harryju Potterju, pišejo ameriški mediji. Pri Tesla Motors to zanikajo in pojasnjujejo, da je tehnično nemogoče, da bi voznik med vožnjo na velikem osrednjem tabličnem zaslonu zabavno-informacijskega sistema gledal film. Obstaja pa verjetnost, da je pokojni gledal film na kakšni drugi napravi, medtem, ko je vožnjo zaupal avtopilotu.
Voznik tovornjaka, v katerega se je zaletelo vozilo, pravi, da se je film predvajal tudi po nesreči, ko je pristopil k razbitemu avtomobilu. Dodal je, da se je vozilo premikalo tako hitro, da ga ni mogel opaziti, vse dokler ni udaril v prikolico. Policisti niso potrdili izjave voznika tovornjaka, da se je v vozilu umrlega po nesreči predvajal film.

Senzorji niso zaznali prikolice
Čeprav predvajanje filma še ostaja neznanka, pa je nesporno, da je vozilo tik pred trkom delovalo v načinu avtopilota. Pri Tesli Motors so v svojem sporočilu zapisali, da sistem, ki omogoča samodejno vožnjo vozila tesla model S, ni zaznal bele prikolice vlačilca, saj jo je zamenjal za jasno nebo.
Navajajo tudi, da voznik ni zaviral in je s polno močjo trčil v prikolico vozila, kar nakazuje na to, da ni posvečal pozornosti temu, kaj se dogaja na cesti.
Ameriška nacionalna agencija za varnost (NHTSA) je začela preiskovati nesrečo. Rezultati naj bi dali odgovore na vsa vprašanja v povezavi s prometno nesrečo. Pri Tesli Motors so izrazili sožalje zaradi "tragične smrti" voznika, hkrati pa so stopili v bran svoje tehnologije in izpostavili statistične podatke o nesrečah, ki naj bi nakazovali, da je to varnejše vozilo od konkurenčnih.
"To je prvi smrtni primer, ki ga poznamo po 210 milijonih prevoženih kilometrov v režimu avtopilot. Statistika razkriva, da v ZDA v prometnih nesrečah umre ena oseba na vsakih 94 milijonov prevoženih kilometrov," navajajo pri Tesli Motors in voznike njihovih vozil še enkrat opozorili, da morajo tudi, ko imajo vklopljenega avtopilota, roke držati v bližini volana, da bi lahko v vsakem trenutku prevzeli nadzor nad vozilom.