Robot, ki bo na voljo v vpadljivi vijolični ali zeleni barvi, bo stal okoli 150 tisoč evrov. Foto: Reuters
Robot, ki bo na voljo v vpadljivi vijolični ali zeleni barvi, bo stal okoli 150 tisoč evrov. Foto: Reuters

Mnogi vozniki in voznice so zaradi parkiranja v garažnih hišah in na drugih majhnih parkiriščih pod velikim stresom. Tega bi lahko bilo kmalu konec. Kitajski znanstveniki razvijajo robota, ki bo parkiral namesto voznika.
Lasersko vodeni robot "Geta" (ger a car) pred parkiranjem zdrsne pod vozilo, ga dvigne, najde prosto parkirno mesto in ga varno namesti v ustrezno velik parkirni prostor.
Marco Vu, direktor podjetja Shenzhen Yeefung Automation Technology, ki je razvilo robota, pravi, da bi celotna operacija parkiranja trajala samo dve minuti. Pri vožnji robot ne potrebuje tračnic na tleh, po katerih bi se premikal, avtomobil je zmožen zavrteti za 360 stopinj, hkrati pa vozilo parkira v najmanjši možen prostor, veliko natančneje, kot to storijo vozniki in voznice. To pomeni več prostora za druga vozila.
Revolucija parkiranja v prihodnosti
"Robot je bil razvit zato, da poveča razpoložljive zmogljivosti parkirnega prostora," pravi Vu, ki še pojasnjuje, da bo geta prazen prostor našel z oddajanjem signala računalniku z zemljevidom, ki bo nato usmeril robota na ustrezno parkirno mesto. "Robota je mogoče uporabiti povsod ... reformiral bo parkiranje v prihodnosti," dodaja Vu, ki pojasnjuje, da se za njihov produkt resno zanima veliko podjetij, tako poslovnih v Londonu in Singapurju, kot javnih parkirnih hiš na Bližnjem vzhodu, zanj se zanimajo vladne službe po svetu in tudi lastniki zasebnih parkirišč na Kitajskem.