Ergonomski sedeži s prezračevanjem in masažo bodo za doplačilo na voljo v novi generaciji opla astre. Foto: Opel
Ergonomski sedeži s prezračevanjem in masažo bodo za doplačilo na voljo v novi generaciji opla astre. Foto: Opel

Oplovi inženirji so za udobje v novi generaciji astre poskrbeli z ergonomskimi sedeži. Za doplačilo bo kupec dobil wellness sedeže s funkcijo masaže, prezračevanja in nastavitve sedalne površine.
"Pravilno sedenje je eden najpomembnejših dejavnikov za varnost v vozilu. Poleg varnosti sta pomembna tudi udobje in dizajn," pravi Charlie Klein, inženir in podpredsednik razvoja pri Oplu.
Resnici na ljubo je ergonomija več kot le dodajanje lepega oblazinjenja na sedeže. Moderni avtomobilski sedeži so tehnološko zelo napredovali, potem ko so se v preteklosti vozniki in potniki v vozilih pogosto pritoževali nad neudobnim sedenjem.
"Želimo pospešiti uvajanje dobrih sedežev v vozila. Astri bodo tako sledili tudi manjši modeli, ki bodo opremljeni s prestižnimi sedeži s prezračevanjem in potrdilom združenja ortopedov AGR," pravi Andrew Leuchtmann iz GME Interiors. Prefinjeno odsesavanje zraka odnaša vlago potu, na stičnih točkah telesa in sedeža, brez neprijetnega občutka.
Prilagodljivi v 18 smereh
Wellness sedeži v astri bodo potnike med vožnjo tudi masirali, prilagodljivi pa bodo v 18 smereh. Vključena je tudi spominska funkcija. Za zdaj je znano, da bodo zadnji sedeži ogrevani.
S sistemom prezračevanja so pri Oplu že prej opremili večji model insignia, za merivo in astro pa so bili na voljo sedeži z oznako AGR tudi brez sistema prezračevanja. Gre za hrbtenici prijazne sedeže.

Osnovna zgradba do hrbtenice prijaznih sedežev se prilagaja individualno, se pravi skladno z obliko hrbtenice posameznika, s štirimi elektrohidravličnimi oporniki v ledvenem delu naslonjala. Izvečljivi del sedalne površine veča podporo nogam in izboljšuje porazdelitev pritiska telesa na sedež. Za zmanjšanje poškodbe vratu ob trkih v zadnji del avtomobila sta prednja sedeža opremljena z aktivnima vzglavnikoma, nastavljivima po višini, ki prestrežeta zamah glave nazaj.