Foto: Mercedes-Benz
Foto: Mercedes-Benz

Po podatkih podjetja LMC Automotive se bo s prihodom modelov, kot so audi e-tron, tesla model 3, mercedes EQC, mini EV ter popolnoma električni volvo XC40 število električnih avtomobilov, ki bodo na voljo na evropskem trgu, povečaloz 18 na 24. Večji preskok pa se bo zgodil prihodnje leto, ko bo na voljo že kar 48 popolnoma električnih modelov ter skoraj 100 različnih priključnih hibridov.

Prihodnje leto bodo prišli na trg električni modeli skupine Volkswagen, zasnovani na platformi MEB. Prvi bo Volkswagnova kombilimuzina velikosti golfa, sledili pa ji bodo Audijevi, Seatovi in Škodini modeli. Ti modeli bodo z enim polnjenjem lahko prevozili tudi do 550 kilometrov, kar bo prispevalo k zmanjšanju strahu pred omejenim dosegom.

Foto: Volkswagen
Foto: Volkswagen

Prihod novih modelov sovpada z novimi predpisi, po katerih bo Evropska unija lahko kaznovala proizvajalce, ki ne bodo dosegali ciljev zmanjšanja izpustov ogljikovega dioksida.

Elektrifikacija je v polnem teku tudi pri skupini PSA, ki bo poslal na trg priključno hibridne različice modelov peugeot 508 in 3008 ter opla grandland X, leta 2020 pa še popolnoma električni peugeot 208, opel corso in DS3 crossback.

Leta 2018 je bilo v Evropi prodanih 190 tisoč električnih avtomobilov in 155 tisoč priključnih hibridov. Letos naj bi se za električen avtomobil odločilo že 300 tisoč, za priključni hibrid pa 255 tisoč kupcev, prihodnje leto pa bo skupno število elektrificiranih avtomobilov doseglo milijon, pri čemer bodo s 55-odstotnim deležem prevladali priključni hibridi.