Če se bodo pilotne vožnje in testiranja izkazala za uspešne, namerava Samsung tehnologijo za varno vožnjo predstaviti po vsem svetu. Foto: Samsung
Če se bodo pilotne vožnje in testiranja izkazala za uspešne, namerava Samsung tehnologijo za varno vožnjo predstaviti po vsem svetu. Foto: Samsung

Vožnja za tovornjaki in njihovo prehitevanje sta zahteven in pogosto nevaren zalogaj za marsikaterega voznika ali voznico. Samsung je v Argentini z "varnostnim tovornjakom" opravil dodatna testiranja nove tehnologije, ki bi v prihodnosti utegnila izboljšati varnost pri prehitevanju dolgih vozil s prikolicami.
"Prozorni" tovornjak je pripravljen za testno vožnjo po argentinskih cestah. Nova tehnologija bo voznikom, ki vozijo za tovornjaki, omogočila, da vidijo "skozi" prikolico tovornjaka in tovornjak. To bo olajšalo prehitevanje, saj bo lahko voznik presodil, ali je manever varen ali ne.
Dobra vidljivost tudi v slabem vremenu in temi
Samsung je tehnologijo preizkusil na Volvovih tovornjakih, koncept pa je precej enostaven. Na zadnjem delu prikolice, ki jo vleče tovornjak, je postavljen velik zaslon. Sestavljajo ga štiri velike plošče, na katerih se s pomočjo dveh vgrajenih kamer na prednjem delu vozila v živo prikazuje posnetek dogajanja pred tovornjakom, kot ga vidi voznik tovornjaka. Plošče so odporne proti vodi in prahu in zagotavljajo kakovostno sliko tudi ob močnem soncu in v temi.
"Prednost varnostnega tovornjaka je v tem, da lahko zmanjša nevarnost za povzročitev prometne nesreče," so zapisali pri Samsungu. Tehnologijo so sicer predstavili že lani, kako deluje v praksi, pa so demonstrirali pred kratkim na dirkalni stezi v LaPlati v Buenos Airesu v Argentini.
Argentino so izbrali, ker v tej južnoameriški državi v prometnih nesrečah v povprečju vsako uro umre en voznik.