Elon Musk trdi, da je zaradi posebnega HEPA filtra v potovalni kabini tesle model X 300-krat manj bakterij kot v drugih avtomobilih. Foto: Tesla Motors
Elon Musk trdi, da je zaradi posebnega HEPA filtra v potovalni kabini tesle model X 300-krat manj bakterij kot v drugih avtomobilih. Foto: Tesla Motors

Avtomobilska industrija je sama po sebi staromodna, a predvsem Tesla Motors ni tipični proizvajalec avtomobilov. Njen lastnik Elon Musk stavi na tehnološke inovacije, tudi take, kot je zaščita pred napadom z biološkim orožjem, s katero je opremljen tesla model X. Zdaj so izvedli test, ali so potniki v primeru napada z biološkim orožjem v križancu tudi zares varni.
Električni križanec ima vgrajene številne zanimive tehnologije, ki se morda na prvi pogled zdijo v vsakodnevnem življenju popolnoma neuporabne. Ena takih je velik in zmogljiv zračni filter HEPA, ki je zmožen izničiti vdor za zdravje škodljivih trdnih delcev v potovalno kabino in celo virusov, večjih od 0,3 mikrona.
Teslo model X parkirali v plastični mehurček
Potnik lahko iz potovalne kabine aktivira zaščito pred vdorom zunanjega zraka v notranjost avtomobila. Pri Tesli Motors so to funkcijo poimenovali kot zaščita pred biološkim napadom, v nastavitvah pa je označena kar s simbolom za nevarnost bioorožja.
Ali režim zaščite pred napadom z biološkim orožjem zares deluje? Pri Tesli Motors so naredili test. Električno teslo model X so parkirali v plastični mehurček, kjer je bila izpostavljena nevarnim delcem in plinom ter pritisnili stikalo za zaščito pred biološkim napadom.
Plastični balon so napolnili z različnimi vrstami strupenih plinov, katerih koncentracija je po standardu EPA 83-krat večja od dovoljene. Zanimivo, zrak je bil onesnažen toliko, kot je na povprečni dan v Ciudadu de Mexicu. Po zagotovilih Tesla Motorsa je HEPA-zračnemu sistemu uspelo odstraniti bakterije, pline in druge nevarne delce, preden so ti prodrli v kabino.