Avtomobilski proizvajalci trdijo, da je samodejna vožnja neizogibna. Zeleno luč za uvedbo po letu 2019 so prižgali tudi evropski politiki v Bruslju. Foto: Volvo
Avtomobilski proizvajalci trdijo, da je samodejna vožnja neizogibna. Zeleno luč za uvedbo po letu 2019 so prižgali tudi evropski politiki v Bruslju. Foto: Volvo

Pri What Car? so med Britanci naredili raziskavo, kaj bi ljudje počeli v avtonomnih vozilih. Vsak četrti bi v vozilu med vožnjo spal, priljubljeno bi bilo gledanje televizije ali uporaba spleta.
Pri What Car? so v anketi ugotovili, da je med ljudmi še vedno veliko strahu pred avtonomnimi vozili. Kar 51 odstotkov vprašanih bi se v avtomobilu brez voznika počutilo nelagodno ali zelo nelagodno.
Raziskava se navezuje na še eno študijo, ki so jo naredili pri IAM-ju Roadsmart (Inštitut za napredna vozila), kjer so ugotovili, da bi kar 65 odstotkov voznikov v avtomobilih, opremljenih s tehnologijo samodejnega upravljanja, želelo obdržati možnost ročnega upravljanja.
Vozniki si želijo imeti nadzor nad vozilom
34 odstotkov vprašanih meni, da so avtonomna vozila "slaba zamisel", le petina pa v popolnosti podpira njihovo uvedbo. Kar 52 odstotkov vprašanih meni, da avtonomna vozila ne bodo nikoli zavladala britanskim cestam. 87 odstotkov se jih zavzema, da človeku ne bi smeli prepovedati upravljanja vozil.

Pred časom je vodilni Tesle Motors Elon Musk izjavil, da so lastniki njihovih vozil zelo naklonjeni avtonomni vožnji, hkrati pa je poudaril, da je pred njihovo uvedbo še dolga pot, čas uvedbe tovrstnih vozil pa bo odvisen tudi od gradnje potrebne infrastrukture.
Več kot polovica novih avtomobilov danes že ima avtonomne varnostne sisteme. Večina avtomobilskih proizvajalcev razvija in tudi že testira avtonomna vozila. Nissan in Renault sta potrdila, da bodo do leta 2020 predstavili vsaj 10 modelov s tehnologijo, ki bo omogočila popolnoma avtonomno vožnjo.
Temu ne pritrjujejo anketiranci, saj le eden od desetih vprašanih verjame, da bomo do konca desetletja na cestah pričakali popolnoma avtonomna vozila.