Kdaj, če sploh, bo pnevmatika z usmerjevalniki zraka na trgu, pri Yokohami niso sporočili. Foto: Yokohama
Kdaj, če sploh, bo pnevmatika z usmerjevalniki zraka na trgu, pri Yokohami niso sporočili. Foto: Yokohama

Avtomobilski salon v Tokiu je znan po futurističnih avtomobilih in drugih tehničnih rešitvah, ki bi jih lahko v prihodnosti vgrajevali v serijske avtomobile. Yohokama predstavlja pnevmatike z vgrajenimi spojlerji.
Pri japonskem gumarju Yokohami so predstavili pnevmatike, ki imajo na stranicah za izboljšanje pretoka zraka vgrajene male spojlerje oziroma usmerjevalnike zraka. Pri gumarju pravijo, da gre za eksperiment, s katerim želijo dokazati, kako lahko tudi proizvajalci pnevmatik prispevajo k boljšemu podtlaku in nižji porabi goriva ter da ni treba, da je spojler pritrjen zgolj na karoserijo vozila.
Simulacije so bile uspešne
Vloga gumarjev pri znižanju porabe goriva in čim boljšem usmerjanju pretoka zraka je med pomembnejšimi elementi pri razvoju pnevmatik v zadnjih letih. Pri Yokohami trdijo, da so z majhnimi raznosmernimi usmerjevalniki v obliki izrastkov na stranicah pnevmatike aerodinamiko izboljšali na več načinov.
"Usmerjevalniki zraka na pnevmatiki dejansko zmanjšujejo zračni upor, ko so na zgornjem delu plašča, kar pomeni nižjo porabo goriva in izpust škodljivih izpustov v ozračje. Na spodnjem delu plašča pa med vrtenjem zmanjšujejo vpliv vzgona, kar prispeva k boljšemu oprijemu cestišča," trdijo pri Yokohami, kjer so svoje trditve podkrepili s podatki simulacijskih poskusov, ki so jih izvedli s pomočjo zmogljivih računalnikov.