Nomina mednarodna ekipa (na fotografiji) bo od četrtka stregla burgerje in vino na vrtu pred restavracijo. Foto: Noma/Rene Redzepi
Nomina mednarodna ekipa (na fotografiji) bo od četrtka stregla burgerje in vino na vrtu pred restavracijo. Foto: Noma/Rene Redzepi

Kot nam je potrdil kuharski mojster Rene Redzepi, se bo Noma po dveh mesecih ponovno odprla 21. maja, a "izkušnja Noma" bo povsem drugačna od tiste, ki smo je bili vajeni.

Sorodna novica Večerja v Nomi, 2. restavraciji sveta – od račjih možganov do srca severnega jelena

Običajno je bilo rezervacijo dobiti skoraj nemogoče oz. si moral rezervirati za tri mesece vnaprej in degustacijski meni po 320 evrov (brez vina) v celoti plačati vnaprej.

Tokrat bodo vrata odprta vsem, rezervacij sploh ne bodo sprejemali, burgerje in pijačo pa bodo stregli v zunanjem vrtu pred restavracijo s pogledom na jezero v Christianii v Københavnu.

"Kakšni nori in negotovi časi. V Københavnu se ponovno odpirajo restavracije. Tudi Noma se bo. A preden ponovno odpremo Nomo, kot jo poznamo, jo bomo preuredili v lokal brez rezervacij, stregli pa bomo vino in burgerje," je na Instagramu zapisal Redzepi.

"V prvi fazi ponovnega odpiranja si želimo biti odprti za vse. Zaceliti si moramo rane, zato nazdravimo skupaj, pojejmo burger, vsi ste vabljeni. Stregli bomo cheeseburger in vegeburger."

Burgerji z Nominim pečatom

Vodja fermentacij v Nomi, Kanadčan David Zilber, ki bo odgovoren tudi za burgerje, pa je na svojih omrežjih ob fotografijah burgerja zapisal, da bo ta izjemno slasten, vrhunsko pripravljen in začinjen z najrazličnejšimi fermenti iz Nominega bogato založenega "laboratorija".

Noma se je odprla leta 2004, nato pa jo je Redzepi leta 2016 zaprl in preselil iz københavnskega pristanišča na novo lokacijo, na obrobje alternativne Christianie. Foto: Rene Redzepi
Noma se je odprla leta 2004, nato pa jo je Redzepi leta 2016 zaprl in preselil iz københavnskega pristanišča na novo lokacijo, na obrobje alternativne Christianie. Foto: Rene Redzepi

Jasno, tudi vino bo ostalo na nivoju, kar pomeni, da bodo točili zgolj iz svojih bogatih zalog sonaravno in ekološko pridelanih vin, med katerimi se najdejo tudi nekatera slovenska. Nam je pa Redzepi dejal, da si želi tudi v kratkem z ekipo obiskati Slovenijo.

Burgerje in vino bodo gostje lahko tudi vzeli za s seboj, če si bodo to zaželeli.

Kdaj ponovno "prava" Noma?

Kdaj bo spet zaživela stara Noma, trenutno še ni jasno. Kot so sporočili iz ekipe, bo potrebnega še nekaj časa, da "mašinerijo" ponovno zaženejo.

Meniji v Nomi so sicer razdeljeni na tri obdobja – začnejo z morskim, ki bi ga morali streči do junija in je bil letos zaradi pandemije močno skrajšan, nato sledi zelenjavni, jeseni pa se začenja obdobje gozdno-divjačinskega.

"Ker smo bili dolgo zaprti, to pomeni, da bo potrebno še nekaj tednov, da spravi naša ekipa kuhinjo nazaj na raven, kakršna je bila pred zaprtjem. Uradnega datuma odprtja še nimamo, bomo pa lahko s tem podatkom postregli že kmalu," so še sporočili. Noma tako tudi rezervacij še ne sprejema.

Na prvo mesto bo treba še počakati

Del divjačinskega menija v Nomi iz decembra lani. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Del divjačinskega menija v Nomi iz decembra lani. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Ekipa te danske institucije, ki ji že 15 let uspeva ostajati v kulinaričnem vrhu in vedno znova potiskati lestvico višje in višje, si je nadejala, da bo na razglasitvi 50 najboljših restavracij sveta, napovedani za 2. junij, ponovno zasedla prvo mesto (tam je bila že štirikrat) in tako prevzela štafetno palico od Mirazurja na Azurni obali.

A prireditev, ki bi morala biti letos v Antwerpnu, je odpadla, organizatorji pa so se odločili, da tudi seznama ne razkrijejo, ampak vse skupaj prestavijo na leto 2021.

Noma se je na svoji prvotni lokaciji, v københavnskem pristanišču, odprla leta 2004, leto dni za tem, ko je Redzepi s soustanoviteljem Clausom Meyerjem spisal manifest nove nordijske kuhinje in tako v resnici sprožil fenomen, danes znan kot "new nordic".

Leta 2016 je danski kuharski mojster, ki nikdar ni znal mirovati in počivati na lovorikah, staro Nomo v radikalni potezi zaprl in restavracijo preselil na obrobje Christianie, alternativnega srca danske prestolnice.

MMC je Nomo obiskal decembra lani, ko so stregli njihov divjačinski meni. Reportažo si lahko preberete tu.