Komisija in jedci so ocenili 15 vzorcev. Foto: BoBo
Komisija in jedci so ocenili 15 vzorcev. Foto: BoBo

Arvajeva kranjska klobasa je na že 12. državnem tekmovanju, ki je potekalo v Sori pri Medvodah, prejela največje skupno število glasov strokovnih in ljubiteljskih ocenjevalcev. Drugo mesto je zasedlo Mesarstvo Oblak, tretje pa Košaki TMI.

Skupna ocena je bila sorazmerno sestavljena iz ocene strokovne komisije in ocene ljubiteljskih ocenjevalcev, je pa bilo do konca zelo izenačeno, kar nakazuje na naraščajočo kakovost kranjskih klobas.

Stroka za Oblaka, ljudstvo za Kamnik
Šestčlanska komisija je sicer ocenila 15 vzorcev, za najboljšega pa izbrala kranjsko klobaso Mesarstva Oblak (drugouvrščena je bila Arvajeva, tretjeuvrščena pa Kodilova). Dobrih 200 ljubiteljskih ocenjevalcev je po drugi strani največ glasov dodelilo kranjski klobasi Mesa Kamnik, sledila je Arvajeva klobasa, tretja pa je bila klobasa Kmetije Hribar.

Sodelujočih je bilo 15: Kodila, Mesarija Mlinarič, Kras, Panvita, Ledas, Mesarstvo Podobnik, Košaki, MDK, Meso Kamnik, Čadež, Celjske mesnine, Kmetija Hribar, Mesarstvo Blatnik, Mesarija Arvaj, Mesarstvo Oblak.

Med posebnostmi letošnjega dogodka so bili sistemi meritev posebnih značilnosti kranjskih klobas, ki jih je predstavilo podjetje Lotrič meroslovje ter degustacija hrvaških "kranjskih kobasic" in avstrijskih "Käse Krainer".

Za zmagovalnim Arvajem stoji podjetni 76-letni mesar Anton Arvaj, ki je prvo kranjsko klobaso izdelal leta 1956. Arvajeve slovite klobase danes ponujajo tudi številni najboljši gostinci pri nas, na leto pa v mesariji predelajo več kot 10.000 prašičev.