V zadnjih mesecih številne najboljše slovenske restavracije mrzlično iščejo osebje - Hiša Franko, Gostilna pri Danilu, Tabar, Strelec, Bine Volčič ... Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
V zadnjih mesecih številne najboljše slovenske restavracije mrzlično iščejo osebje - Hiša Franko, Gostilna pri Danilu, Tabar, Strelec, Bine Volčič ... Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Bine Volčič junija v stari Ljubljani odpira svoj bistro, imenovan po njemu ljubi lončnici monsteri. Foto: Arhiv Bineta Volčiča
false
Benjamin Launay je v Vandru ustvarjal izjemne krožnike, v katerih so se slovenske surovine in tipične jedi prepletale s sofisticiranimi francoskimi vplivi. Foto: MMC RTV SLO
Tabar je še vedno ena boljših ljubljanskih kulinaričnih postojank, je pa res, da se izguba Petra Patajca vseeno pozna. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Zdaj že nekdanja poslovna partnerja - kuhar Borut Jovan in tržnik Gašper Puhan, ki sta leta 2014 skupaj odprla Galerijo okusov. Foto: Rok Deželak
Smrekarjev hram je dobil z Jorgom Zupanom nova krila. Foto: Smrekarjev hram
Gredič je zapustil italijanski chef, zamenjal ga je domačin. Foto: Gredič

Plaz se je sprožil že pred dobrim letom dni, ko je Maxim, ljubljansko institucijo, zapustil Andrej Kuhar.

Veteranski kuharski mojster zdaj ustvarja v manj izpostavljeni Vili Herberstein v Velenju, medtem ko je Maximovo taktirko prevzel rosno mladi chef Peter Kovač (28), ki se je štiri leta uril pri mojstru Kuharju, ta pa je ob slovesu Kovača tudi toplo priporočil. Kot kaže, se odločitev ni izkazala za napačno, saj Maxim tudi pod novim vodjem še vedno dobiva izvrstne ocene.

Marca je svoja vrata začasno zaprla ena najboljših slovenskih gostiln, Pri Danilu v Retečah, kjer je ustvarjala pionirka gibanja slow food pri nas Vesna Čarman. Mama prvega sommeliera Slovenije, Gašperja Čarmana (eVino), se je odločila, da odloži predpasnik, iskanje njenega naslednika pa ne bo lahko.

Gostilna pri Danilu, ena prvih, ki je s predelavo starih loških receptov začela moderno slovensko kuhinjo, in eden izmed slovenskih članov verige Jeunes restaurateurs d'Europe (JRE) naj bi zdaj dobila novo preobleko, mlajša Čarmana (Nina in Gašper) pa že intenzivno iščeta tako glavnega kuharja kot glavnega sommeliera.

Patajac iz Tabara, Volčič s svojim bistrojem
Pomoč v kuhinji znova iščejo tudi v ljubljanskem Tabaru, ki se je ob svojem odprtju na začetku leta 2014 oglaševal kot prvi tapas bar pri nas. S poudarkom na slovenskih, kraških tapasih, saj je kuhinjo vodil mojster iz Ruja, Peter Patajac. Zamisel se je izkazala za zadetek v polno - tudi zato, ker je Tabarjeva kuhinja po vzoru Špancev odprta dalj od konkurence -, ob koncih tedna pa zvečer težko dobite prosto mizo.

A kaj, ko se jim je pripetila klasična slovenska usoda - notranja trenja v ekipi so odnesla Patajca, ki se je vrnil v matični Ruj, za nameček pa so letos spomladi izgubili še verjetno enega najboljših članov strežnega osebja (redka dobrina!) pri nas, Nejca Farčnika, ki je kljub mikavni ponudbi Bineta Volčiča (k njemu še pridemo) nove izzive našel v eni najboljših restavracij osrednje Evrope, dunajskem Steirerecku (2 Michelinovi zvezdici).

Ko že omenjamo Volčiča - tudi nekdanji vodja blejske restavracije Promenada intenzivno išče usposobljeno osebje. A tokrat ne za tekmovalce POP-ovega šova Gostilna išče šefa, ampak za delo v njegovem bistroju Monstera, ki naj bi se v samem središču Ljubljane, na Gosposki ulici, odprla že junija letos. Volčič obljublja sodoben bistro po vzoru pariških, z le nekaj mizami, dnevno spreminjajočim menijem, večernim degustacijskim menijem po 18 evrov in vinsko karto, ki bo temeljila na naravnih vinih.

Vander izgubil Francoza, Celje Boruta Jovana
Je pa stara Ljubljana po drugi strani izgubila še enega izvrstnega kuharja - Benjamin Launay, ki se je kot Francoz, poročen z avstralsko Slovenko, zdel idealen za vodjo kuhinje trendovskega Vandra, je butični hotel na Krojaški ulici, ki se medtem sicer širi v prostore nekdanje Stare mačke, zapustil. Kako se to kaže na nekoč zelo všečnem Vandrovem meniju, še nismo preverili.

Na isti valovni dolžini niso bili tudi v Galeriji okusov v Petrovčah, kjer so tako žal izgubili Boruta Jovana, nedvomno enega najbolj nadarjenih mladih kuharjev pri nas. Dve leti po tem, ko je skupaj s poslovnim partnerjem Gašperjem Puhanom odprl ambiciozno zastavljeni projekt v osrčju baročnega parka in dvorca Novo Celje, je Jovan Galerijo okusov zapustil in se - vsaj za zdaj - umaknil iz kuharskega sveta.

Trenutno tako dela v ženini družinski vrtnariji v Šentjurju, naj bi pa, če ne drugega, 29. junija gostoval v Mariboru na Sladolentu v sklopu festivala Lent, medtem ko bo Galerijo okusov dan pozneje zastopal Jovanov naslednik Luka Gmajner.

Menjave na Obali in v Brdih
Novega vodjo kuhinje ima od februarja tudi Smrekarjev hram (Hotel Union) - kuhalnico je od Kristjana Ključevška prevzel izjemno obetavni Jorg Zupan (28), ki se je pred tem kalil pri dveh od 3 blejskih chefov - najprej pri Binetu v Promenadi, nazadnje pa še pri mojstru Igorju Jagodicu v restavraciji Strelec na Ljubljanskem gradu. Vmes pa je izkušnje pridobival še v Sydneyju in Londonu. Smrekarjevemu hramu se svež, kreativni veter že pozna.

Kuharska garda se je zamenjala tudi v najprestižnejšem hotelu na Obali, v portoroškem Palace Kempinskem, ki je bil septembra lani prodan Srbom. Z odprtjem letošnje sezone so v najdražji
hotelski restavraciji Sophia predstavili novega vodjo kuhinje, portugalskega mojstra Iva Rodriguesa, ki ima izkušnje z delom v restavracijah z Michelinovimi zvezdicami, svetovljanstvo pa se pozna tudi v novem Sophiinem meniju.

In še skok v Goriška brda, kjer je tudi tamkajšnji najprestižnejši butični hotel, Gredič, zapustil kuharski mojster, ki je postavil tamkajšnjo avtorsko kuhinjo. Italijanskega mojstra Christiana Avenantija je zamenjal domačin, mladi Adi Blaško, ki je pred tem vodil restavracijo Hotela San Martin v Šmartnem. To je zdaj prevzela še ena Brika, nekdanja tekmovalka oddaje Gostilna išče šefa Polonca Bregantič, in naš krog je s tem zaključen.

Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si