Vašoku je tradicionalno japonsko kosilo. Foto: Reuters
Vašoku je tradicionalno japonsko kosilo. Foto: Reuters
Posamezne jedi, ki sestavljajo obrok. Foto: Reuters

Odločitve zaščititi japonsko tradicionalno kuhinjo, imenovano vašoku, so sprejeli ob vse večji zaskrbljenosti, da hitra hrana in zahodne jedi vse bolj izpodrivajo kulinarično kulturno dediščino dežele vzhajajočega sonca.

Japonska nacionalna kuhinja bo šele druga po francoski z oznako svetovne dediščine, so sklenili predstavniki Unesca na nedavnem srečanju v Azerbajdžanu.

Harmoničen, zdrav obrok
Čeprav Japonska slovi predvsem po sušiju, svojem najuspešnejšem kulinaričnem izvoznem artiklu, ima država širok repertoar tradicionalnih jedi, ki nikakor niso omejene zgolj na surovo ribo. Umetnost vašokuja se osredotoča na harmonijo in menjanje letnih časov ter jo radi primerjajo s pisanjem haikujev.

Obed je običajno sestavljen iz glavne jedi ter ločenih skledic belega riža, juhe miso in vložene (sezonske) zelenjave. Mesa je minimalno, veliko pa je morske hrane in za osnovo pogosto uporabljajo ribjo jušno osnovo daši.

Vašoku ni le zdrava oblika prehranjevanja, ampak je za Japonce pomemben tudi zato, ker ustvarja občutek družbene povezanosti. Z vdorom zahodnjaških prehranjevalnih navad in trgovin z živili iz drugih delov Azije je na japonskih krožnikih te dni precej več mesa, kruha in olja kot sicer. Sprememba prehranjevalnih navad pomeni tudi večjo odvisnost od tujih uvoznih artiklov in manjšo samozadostnost.

"Raznolikost je povsem naravna"
Joširo Murata, eden najslavnejših japonskih chefov in eden izmed pobudnikov kandidature vašokuja pri Unescu, pa ni pretirano zaskrbljen nad evolucijo japonskega okusa. "Povsem naravno je, da je hrana raznolika. Na zgodovino vse hrane vplivajo druge kuhinje. V preteklosti smo imeli celo gibanja, kot je suši policija," je Murata spomnil na obdobje, ko je posebna enota po državi preverjala pristnost sušija.

"Ne bi smeli biti taki. Japonska kulinarika je kot mlado drevo. Veliko listja, ampak ni nam jih treba že zdaj sklatiti. To bo tem mladim drevesom pomagalo zrasti v veliko drevo. Šele takrat lahko morda povabimo strokovnjake, da definirajo, kaj sestavlja japonsko kulinariko in kaj ne."