Med tistimi restavracijami, ki so si prislužile pet sončkov po izboru Uroša Mencingerja, je tudi Hiša Franko. Foto: MMC RTV SLO
Med tistimi restavracijami, ki so si prislužile pet sončkov po izboru Uroša Mencingerja, je tudi Hiša Franko. Foto: MMC RTV SLO
V sklopu Festivala okusov bodo po večjih mestih tudi kuharski šovi. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Med 24. septembrom in 8. oktobrom bo pri nas prvič Festival okusov, pri naših sosedah sicer že poznan koncept. Festival bo tako skupno potekal v več kot 250 krajih v regiji (Furlanija - Julijska krajina, avstrijska Koroška, Hrvaška) in v več kot 100 restavracijah po Sloveniji.

Hrvaški del festivala bo potekal med 10. septembrom in 24. septembrom, nato pa se bo dogodek selil k nam. Cilj festivala je predstavitev restavracij in kuharskih mojstrov, zbranih pod znamko Restaurant Club, zato bodo med festivalom stregle posebne festivalske menije, ki bodo na voljo tudi do 50 odstotkov ceneje kot sicer.

Pester program
Na festivalu bodo vrhunski chefi in enologi, del programa pa bodo tudi atraktivni kuharski šovi in druga dogajanja, ki bodo med drugim vključevala tudi različne pokušnje.

Festival podpirajo številne organizacije iz srednje Evrope in Azije, saj zasnova festivala omogoča izmenjavo kulture prehrane narodnih kuhinj z vsega sveta in s tem promocijo turistično zanimivih destinacij.

Na spletni strani dogodka so objavili že delni program - začelo se bo 24. septembra z uvodno festivalsko večerjo v še neznani restavraciji in s prvim izbranim vinarjem, 25. septembra bo sledila bo ekstravagantna večerja v restavraciji butičnega hotela Vander (Ljubljana), nato večerja v restavraciji Pavus (Laško), nato pa skok na Kras z večerjo v okrepčevalnici Ruj (Dol pri Vogljah).
Izpostaviti velja 2. oktober, ko bodo na račun prišli ljubitelji ekološke in lokalne gastronomije, za kar bosta poskrbela gostilna Krištof (Predoslje pri Kranju) in štajerski mojster biodinamičnih vin Aci Urbajs. Sklepna prireditev s podelitvijo nagrad bo 8. oktobra. Več pa na uradni strani festivala www.festivalokusov.si.

Teden restavracij po vzoru EPK
Le tri dni odmora, nato pa med 12. in 20. oktobrom sledi teden restavracij, koncept, ki so si ga po vzoru svetovnih prestolnic sprva zamislili za lansko evropsko prestolnico kulture (poskusno so jo izvedli že leto predtem), a bo zdaj prerasel v vseslovenski dogodek.
V teh devetih dneh bodo najboljše slovenske restavracije ponujale izbrane menije s tremi hodi za 13 evrov (toliko, kot po navadi stane pri njih le predjed).

Merilo za to, katere slovenske restavracije so najboljše in s tem sodelujoče pri projketu, je najmanj prav dobra ocena (štiri sončki) kulinaričnega kritika Uroša Mencingerja, ki svoje recenzije že leta objavlja v Nedelu, svoj jagodni izbor pa tudi vsako leto objavi v referenčnem kulinaričnem vodiču Izbor Nedelovih gostiln.

Več informacij in podrobnosti menijev sodelujočih restavracij pa na spletni strani www.tedenrestavracij.si.

Že zdaj pa si vsi ljubitelji dobrega vina in hrane na svojem rokovniku označite še 21. in 22. november, ko bo Ljubljana ponovno gostila Slovenski festival vin in kulinarike.