Odprta kuhna je bila letos še uspešnejša od lanske premierne izvedbe. Foto: MMC RTV SLO/Enej Česnik
Odprta kuhna je bila letos še uspešnejša od lanske premierne izvedbe. Foto: MMC RTV SLO/Enej Česnik
Ena od jedi "Okusov Ljubljane" - leteči žganci Andreja Kuharja iz Maxima. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Trojica, ki velja za najboljše, kar ponuja Ljubljana: Igor Jagodic iz Strelca, Janez Bratovž iz JB-ja in Andrej Kuhar iz Maxima. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Janez Bratovž že leta ostaja na samem vrhu ljubljanskega kulinaričnega področja. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ekipa praške restavracije La Degustation Bohême Bourgeoise, kjer jedi pripravljajo po stari češki knjigi receptov. Foto: La Degustation Bohême Bourgeoise

tuji mediji niso spregledali in v prvih tednih novega leta so slovenski prestolnici namenili veliko pozornosti.

Tako je za gurmane specializirana revija Fine Dining Lovers, ki vsako leto postreže tudi s seznamom 50 najboljših restavracij sveta, med osmimi svetovnimi kulinaričnimi destinacijami za 2015 naštela tudi Ljubljano.

Pri tem velja opozoriti, da pri svojem izboru, v nasprotju s prej omenjenim seznamom, niso upoštevali zgolj elitnih restavracij, ampak tudi (ali predvsem) krajevno kulinarično področje, tržnice in krajevne specialitete (tu je na mestu kritika kolege Mihe Štamcarja iz Dnevnika, ki ugotavlja, da se zdi, da so se novinarji ustavili zgolj na čevapčičih in v "tipični ljubljanski gostilni").

Poglejmo podrobneje najprej seznam revije Fine Dining Lovers:
- Fez, Maroko: Maroko ponuja več kot le vsenavzoče tadžine, njegova kulinarika pa je izjemno raznolika in ni boljšega kraja od Feza, da preizkusite najboljše, kar država ponuja. Na tržnici kupite topel kruh iz zdroba in njihove maslene palačinke, poskusite tamkajšnje mesnine, med, dateljne, olive in trikotne slaščice, imenovane brivate. Pridružite se kulinaričnemu mesnemu sprehodu, prijavite se na kuharski tečaj ali pa se odpravite iz mesta in si oglejte pripravo kuskusa.

- Havana, Kuba: Tipična kubanska jed iz črnega fižola in riža odseva mešane, afro-španske korenine otočanov, a na tamkajšnjo kulinariko, bogato zastopano s tapioko, bananami in fižolom, so vplivale še številne druge kulture. Restavracije, ki spadajo pod državno upravo, so sicer zelo neimpresivne, zato poiščite tiste, ki so se pomaknile v zasebni sektor in poskusite boliche (nadevana pečena govedina), tostones (ocvrte banane), arroz con pollo (enolončnice iz riža in piščanca) in pastelitos (pite iz listnatega testa, polnjene s kremnim sirom in guavino kremo).

- Wellington, Nova Zelandija: Začnite s kavo na najstarejši tržnici v mestu, Harbourside, nadaljujte pa z novozelandskimi craft pivi, kot je Malthousov. Poskusite dobiti vabilo na maorsko pojedino z ražnja, na katerem hrano pečejo pod zemljo, sicer pa so tipične novozelandske jedi mesne pite, polnjen jagenjček, fish & chips in pavlova.

- Algarve, Portugalska: Kulinarični ugled Algarveja resda trpi zaradi turistične obleganosti te obmorske pokrajine, ki pa vseeno ponuja odlično portugalsko morsko hrano, saj ribiči vsako jutro s svojim ulovom oskrbujejo tamkajšnje tržnice. Pojdite na pečene sardele, portugalsko različico pasulja s školjkami (feijoada de buzinas) in školjke s svinjino, vse skupaj poplaknite s svežim vinom vinho verde, pustite pa prostor za slovite portugalske slaščice z jajčno kremo. Algarve se tudi ponaša s kar šestimi restavracijami z michelinkami, kar je več kot katera koli druga portugalska pokrajina.

- Ljubljana, Slovenija: Ljubljana ni več "skriti dragulj", ampak je trdno zasidrana na kulinaričnem zemljevidu. V tem pravljičnem mestu najdete tipično "delavsko" hrano: počasi kuhano meso, pražen krompir, zelje. Od krajevnih jedi pojdite na bograč, golaž, solato z bučnicami ali gibanico. Ohladilo vas bo pivo, pogrel pa borovničevec.

- Čenaj, Indija: V Čenaju boste našli slastne vegeterijanske jedi, kot so thalis (čatniji in kariji, postreženi na bananinih listih), idli (riževe tortice na pari) in sambar (pikantne palačinke iz riževe moke). V Čenaju pijejo "kapi", sladkano kavo z mlekom, domačini radi zahajajo v t. i. hotele na prigrizke, ponuja pa mesto tudi nekaj vrhunskih restavracij.

- Chicago, ZDA: Chicago je dom dveh restavracij s tremi michelinkami - Alinee kuharskega mojstra Granta Achatza in Grace Curtisa Duffyja. Kulinarična scena "vetrovnega mesta" je bogata in eklektična, veliko poudarka dajejo na t. i. fuzijsko kuhinjo in povzdignjene različice krajevnih specialitet (različice hot doga ali sendvičev). Domačii prisegajo na tacose, carnite, ocvrt piščanec, pico v globokem pekaču ...

- Palermo, Sicilija: Sicilijanska kulinarika je zelo tradicionalna - kanoli, arancini (ocvrte polnjene riževe kroglice), granita ... pa čičerkini ocvrtki, mineštra, pečena jagnječja drobovina, polnjena s čebulo, sirom in peteršiljem (stigghiola) ... Sicilija je pravi raj za ljubitelje morske hrane, slastnih jajčevcev, polnih paradižnikov, oliv, agrumov in grozdja.

JB med elitno trojico iz Vzhodne Evrope
Večji poudarek na vrhunsko kulinariko so dali pri britanski kulinarični reviji Sphere, kjer v članku z naslovom Eastern Promises (Vzhodne obljube) povzdigujejo tri vrhunske kuharje, "ki dvigajo ugled kulinarike vzhodne Evrope". V članku omenjajo Szabino Szullo iz restavracije Onyx v Budimpešti (ena Michelinova zvezdica), Oldricha Sahajdaka iz praške restavracije La Degustation Bohême Bourgeoise in - Janeza Bratovža iz ljubljanskega JB-ja.

Novinar se osredotoča na premik, storjen na Vzhodu na področju kulinarike po padcu železne zavese (pustimo zgodovinske podrobnosti). V treh deželah, znanih po nasitnih (delavskih, če uporabimo izraz iz zgornjega prispevka) golažih, obarah in mastnih kotletih, omenjena trojica nadarjenih kuharskih mojstrov veliko prispeva h gastronomskemu razvoju svojih mest.

"Z uporabo izjemnih krajevnih surovin vzhodne Evrope se prebuja raznolika, zelo izbrana in vznemirljiva kulinarična scena, na kateri sta ključna elementa eksperimentiranje ter predanost domačim pridelkom in inovativnim predelavam tradicionalnih jedi," so zapisali v Spheru. V praksi to pomeni, da je pri vseh treh ključna uporaba sezonskih surovin, večji poudarek na krajevnih specialitetah in spoštovanje mesa (beri: uporaba vseh delov).

V La Degustation Bohême Bourgeoise je degustacijske menije navdahnila češka kuharska knjiga iz 19. stoletja, Onyx blesti s svojimi sodobnimi različicami madžarske golaževe juhe in torte somlo, pri JB-ju pa strežejo vse od govejega jezika z bučnim oljem do vampov z belim fižolom in kandiranim ingverjem.

"Vem, da naš čas prihaja. Slovenci bi morali biti veseli, da naša država še ni globalizirana kot večina evropskih držav in da še vedno imamo veliko dobrih surovin. Prepričan sem, da ko nas bo Evropa odkrila, bomo postali naslednja kulinarična destinacija, za Francijo, Italijo, Španijo, Veliko Britanijo in Skandinavijo. In ne samo zaradi mene, vse več mojih kolegov jo skuša postaviti na kulinarični zemljevid Evrope," pravi Bratovž, ki ostaja edini Slovenec kadar koli uvrščen na San Pellegrinov seznam 50 najboljših restavracij sveta, omenjenih v uvodu.