Gostje med okušanjem van Zellerjevih vin. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Gostje med okušanjem van Zellerjevih vin. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Vino je lahko le pijača, ali pa nekaj z vsebino, značajem, nekaj več. Zato vinarski posel ni le način za služenje denarja, ampak način življenja.

Cristiano Van Zeller

Moj dedek je spil dve steklenici portovca na dan, pa je umrl pri 87 letih, ko je padel s tramvaja. Moja babica je spila kozarec portovca na leto, pa je umrla zaradi ciroze jeter.

Cristiano van Zeller o nasvetih za pitje
Van Zeller se je izkazal kot izjemno šarmanten in karizmatični vinar. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Večer je pospremila tipična portugalska glasba fado, ki jo je izbral kar nekdanji slovenski selektor Matjaž Kek. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Labod v Douru. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Cristiano van Zeller, najbolje ocenjeni portugalski vinar, se je med svojo turnejo po Evropi ustavil tudi v Sloveniji, kjer je svoja vina skombiniral s slow food dobrotami ene najstarejših gostiln pri nas.
"Nazadnje, ko sem se ga napil, sem bil star 21 in me je moralo odnesti stran sedem moških," je večer, poln anekdot in zabavnih zgodbic iz vinskega posla, uvedel korpulentni Van Zeller, ki se je izkazal za izjemno karizmatičnega gosta Čarmanovih iz Gostilne pri Danilu v Retečah.
Priznani vinar iz doline Doura, katerega rdeče vino Quinta Vale D. Maria je eden najvplivnejših vinskih kritikov Robert Parker ocenil s skoraj nedosegljivo 96, je vrsto let delal v vinogradu in vinarni svojih staršev - Van Zellerjevi, ki so se iz Nizozemske preselili v 17. stoletju, štejejo že 15 generacij vinarjev in van Zeller rad pove, kako so mu že ob rojstvu dali pod nos portovec in mu tako dali vedeti, kaj bo njegova profesija.
Leta 1993 je šel na svoje, kupil vinograd Quinta de Vale da Mina, leta 1996 pa še na pol propadli vinograd Quinta do Vale Dona Maria, ki je bil več sto let v lasti družine njegove soproge. Ko je postavil vinograd ponovno na noge, je pomagal še drugim okoliškim vinarjem in tako vodil preporod vinske regije Douro, kjer proizvajajo sloviti portovec že od leta 1675. "Novi val Doura", so označevali to vinsko renesanso.
Portovec je danes eden od nezgrešljivih emblemov Portugalske in ga izvozijo kar 90 odstotkov. "Mednarodno vino", mu pravi van Zeller, ki v svojem vinogradu pridela 50 odstotkov portovca, 50 odstotkov pa suhih vin. "To so kompleksna, bogata, aromatična vina, ne scalnica, ki je videti odlično, a ima okus zanič," slikovito razlaga Van Zeller in mimogrede noto v svojih vinih primerja s poezijo Paula Valeryja ter navrže, kako da njegova vina izražajo njegovo "ženstvenost", ker da ima v ekipi same ženske - "od tega je ena fotomodel". Priznava pa, da je treba ta vina poskusiti, ne pa si ustvariti podobe iz imen, ki so - milo rečeno - ne najbolj privlačna (Davitelj psa, Mušji drekec, Pankrt ...).
Van Zeller izvozi 85 odstotkov od svojih 200.000 steklenic - največja tržišča so Macau, Hong Komg, Brazilija in del ZDA. V Sloveniji je zastopnik za van Zellerjeva vina eVino, ki ga vodi Danilov mlajši, Gašper Čarman, sicer najboljši sommelier Slovenije 2013.
Van Zeller potuje okoli štiri mesece na leto in promovira svoja vina, kar se mu, tako pravi, že "precej pozna na kilaži", a to naj ne bi bila težava, saj da se je počutil "kar malce slabotnega", zdaj pa mu bo masa prišla prav, ker ga doma čaka bejzbolski turnir. Pri tem goste vodi čez vse podtone svojih vin in jim ob tem še na svojem pametnem telefonu kaže fotografije svojih treh otrok - sina zdravnika, sina "nogometaša in večnega študenta" in hčerke Francesce, ki je edina sledila očetu v vinogradniškem poslu. Za njen 18. rojstni dan je leta 2004 posadil vinograd De Francesca, kjer prideluje vino, ki je prav tako kot ona - "elegantno, očarljivo in - seveda, zelo drago".
Ker, kot pravi van Zeller, so vina gastronomska pijača, ki nujno potrebujejo ob sebi hrano in družbo, je bil ključnega pomena tudi četrtkov jedilnik - sedem hodov, za katerimi je stala prva kuharica Slovenije, Vesna Čarman. Že sam "pozdrav iz kuhinje" je bil obilen - koktajl iz belega portovca in tonika je tekel po grlu med grizljanjem sirove čipke z bučnimi semeni, pesinih kruhkov z zeliščnim namazom in inčunov s posušenim paradižnikom na frtalji.
Prva hladna predjed je bila svinjska ribica z zelenimi in divjimi šparglji, za spremljavo pa Van Zellerjeva Douro white (2011) in rdeči Rufo (2010). Sledila je čemaževa juha s parmezanovimi cmočki, nato pa pisani tortelini s kunčjimi jetri na pesinem oblačku - ob spremljavi rdečega Casal de Loivos (2010). Namesto klasičnega premora s sorbetnim hodom, so nas še bolj nap(oj)ili s koktajlom iz ingverjevega piva in belega ruma.
Za veliki finale je Čarmanova pripravila goveji rostbif z ajdovo kašo in travniškimi zelišči, Van Zeller pa je pridel svoj biser, Quinta Vale D. Maria (2010). Na koncu smo se še posladkali z "Blejskim labodom v reki Douro", kar je bila primerna fuzija slovenskega princes krofa z belo in črno čokolado ter portugalskega portovca Ruby. In če je kdo še lahko kaj spravil vase, sta bili tu še limonina pena in Danilov corretto.

"Nazadnje, ko sem se ga napil, sem bil star 21 in me je moralo odnesti sedem moških," je večer, poln anekdot in zabavnih zgodbic iz vinskega posla, začel van Zeller, ki se je izkazal za izjemno karizmatičnega gosta Čarmanovih iz Gostilne pri Danilu v Retečah.
Priznani vinar iz doline Doura, katerega rdeče vino Quinta Vale D. Maria je eden najvplivnejših vinskih kritikov Robert Parker ocenil s skoraj nedosegljivimi 96, je več let delal v vinogradu in vinarni svojih staršev - van Zellerjevi, ki so se iz Nizozemske preselili v 17. stoletju, štejejo že 15 generacij vinarjev in van Zeller rad pove, kako so mu že ob rojstvu dali pod nos portovec in mu tako dali vedeti, kaj bo njegov poklic.

Leta 1993 je šel na svoje, kupil vinograd Quin

ta de Vale da Mina, leta 1996 pa še napol propadli vinograd Quinta do Vale Dona Maria, ki je bil več sto let v lasti družine njegove soproge. Ko je postavil vinograd ponovno na noge, je pomagal še drugim okoliškim vinarjem in tako vodil preporod vinske pokrajine Douro, kjer pridelujejo sloviti portovec že od leta 1675. "Novi val Doura", so označevali to vinsko renesanso.

Portovec je danes eden izmed nezgrešljivih emblemov Portugalske in izvozijo ga kar 90 odstotkov. "Mednarodno vino", mu pravi van Zeller, ki v svojem vinogradu pridela 50 odstotkov portovca, 50 odstotkov pa suhih vin.
"To so kompleksna, bogata, aromatična vina, ne scalnica, ki je videti odlično, a ima okus zanič," slikovito razlaga Van Zeller in mimogrede noto v svojih vinih primerja s poezijo Paula Valeryja ter navrže, kako da njegova vina izražajo njegovo "ženstvenost", ker da ima v ekipi same ženske - "od tega je ena fotomodel". Priznava pa, da je treba ta vina poskusiti, ne pa si ustvariti podob iz imen, ki so - milo rečeno - ne najbolj privlačna (Davitelj psa

, Mušji drekec, Pankrt ...).

Vina za izvoz
Van Zeller izvozi 85 odstotkov od svojih 200.000 steklenic - največja tržišča so Macau, Hongkong, Brazilija in del ZDA. V Sloveniji je zastopnik za van Zellerjeva vina eVino, ki ga vodi Danilov mlajši sin, Gašper Čarman, sicer najboljši sommelier Slovenije 2013.

Van Zeller potuje okoli štiri mesece na leto in promovira svoja vina, kar se mu, tako pravi, že "precej pozna na kilaži", a to naj ne bi bila težava, saj da se je počutil "kar malce slabotnega", zdaj pa mu bo teža prišla prav, ker ga doma čaka bejzbolski turnir.
Pri tem vodi goste čez vse podtone svojih vin in jim ob tem še na svojem pametnem telefonu kaže fotografije svojih treh otrok - sina zdravnika, sina "nogometaša in večnega študenta" in hčerke Francesce, ki je edina sledila očetu v vinogradniškem poslu. Za njen 18. rojstni dan je leta 2004 posadil vinograd De Francesca, kjer prideluje vino, ki je prav tako kot ona - "elegantno, očarljivo in - seveda, zelo drago".

Slow food Vesne Čarman
Ker, kot pravi van Zeller, so vina gastronomska pijača, ki nujno potrebujejo ob sebi hrano in družbo, je bil ključnega pomena tudi četrtkov jedilnik - sedem hodov, za katerimi je stala prva kuharica Slovenije, Vesna Čarman. Že sam "pozdrav iz kuhinje" je bil obilen - koktajl iz belega portovca in tonika je tekel po grlu med grizljanjem sirove čipke z bučnimi semeni, pesinih kruhkov z zeliščnim namazom in inčunov s posušenim paradižnikom na frtalji.

Prva hladna predjed je bila svinjska ribica z zelenimi in divjimi šparglji, za spremljavo pa van Zellerjeva Douro white (2011) in rdeči Rufo (2010). Sledila je čemaževa juha s parmezanovimi cmočki, nato pa pisani tortelini s kunčjimi jetri na pesinem oblačku - ob spremljavi rdečega Casala de Loivos (2010). Namesto klasičnega premora s sorbetnim hodom so nas še bolj nap(oj)ili s koktajlom iz ingverjevega piva in belega ruma.

Za veliki finale je Čarmanova pripravila goveji rostbif z ajdovo kašo in travniškimi zelišči, van Zeller pa je dodal svoj biser, Quinta Valeja D. Maria (2010). Na koncu smo se še posladkali z "blejskim labodom v reki Douro", kar je bila primerna fuzija slovenskega princeskrofa z belo in črno čokolado ter portugalskega portovca Ruby. In če je kdo še lahko kaj spravil vase, sta bili tu še limonina pena in Danilov corretto.

Vino je lahko le pijača, ali pa nekaj z vsebino, značajem, nekaj več. Zato vinarski posel ni le način za služenje denarja, ampak način življenja.

Cristiano Van Zeller

Moj dedek je spil dve steklenici portovca na dan, pa je umrl pri 87 letih, ko je padel s tramvaja. Moja babica je spila kozarec portovca na leto, pa je umrla zaradi ciroze jeter.

Cristiano van Zeller o nasvetih za pitje