Vse pogosteje tudi vrhunski kuharji kombinirajo penino s kulinariko. Foto: BoBo
Vse pogosteje tudi vrhunski kuharji kombinirajo penino s kulinariko. Foto: BoBo
Na salonu so bile zastopane vse slovenske vinorodne dežele. Foto: MMC RTV SLO

Trendi se pač naglo menjajo in če so še do nedavnega peneča vina in šampanjci veljali za pijačo posebnih priložnosti, zdaj postajajo vedno bolj priljubljeni tudi ob drugih prilikah in kot vinska spremljava k vrhunski kulinariki.

"Kako bi primerjal obisk z lanskim salonom? Takole (z roko nakaže vrtoglav skok)," nam pove Edvard Reya iz briške vinske kleti Reya, medtem ko je Stojan Ščurek dve mizi stran že hitel odpirat novo steklenico svojega brut zera. Uradno bi moral salon trajati do polnoči, a je že kako uro prej večini vsa zaloga pošla.

Na res izjemno obiskanem salonu se je predstavilo 36 vinarjev, od tega jih je bilo 28 iz Slovenije, preostalo pa iz Francije, Hrvaške, Italije in Španije, obiskovalci pa so lahko okušali kar 83 penečih vin.

Organizator salona Rado Stojanovič je dejal, da je ideja za salon nastala prav iz njegove želje, da zruši tabu, da so peneča vina nekaj posebnega in samo za slavja. Kot je prepričan Stojanovič, so peneča vina namenjena uživanju v vseh letnih časih in jih zlahka ponudimo ob odlični hrani.

Uvod v vinsko festivalsko sezono 2015
Dobro peneče vino odlikuje svežina in čim manj sladkorja, za Stojanoviča osebno pa je dobra penina tista, ki ima "čim manj tistega, o čemer bi moral pivec preveč razmišljati". Sam razume penino "kot pijačo, ki poživi, ki da s svojim iskrenjem okusov in svežino nov polet pivcu in mu da občutek, da lebdi med zvezdami, v resnici pa med mehurčki".

Salon penin je utrl ljubljansko vinsko festivalsko sezono 2015 - do konca leta se bo v prestolnici zvrstila še vrsta dogodkov, posvečenih rujni kapljici. "Sezona magnum formata", kot so jo naslovili organizatorji, prinaša preko 20 vinsko-kulinaričnih prireditev - dva salona, mesečne dogodke v Vinski knjižnici Grand hotela Union, dve Ljubljanski vinski poti, štiri prireditve Mesto vina in za piko na i Sezoni magnum formata dva festivala.