Salon Sauvignon na Ptuju je že drugo leto zapored ponudil značilne štajerske jedi, več kot 100 različnih sovinjonov z vsega sveta, živo glasbo in strokovna predavanja. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Salon Sauvignon na Ptuju je že drugo leto zapored ponudil značilne štajerske jedi, več kot 100 različnih sovinjonov z vsega sveta, živo glasbo in strokovna predavanja. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Slavko Podbrežnik in Bojan Kobal
Idejni oče Salona Sauvignon, novinar Slavko Podbrežnik Dobnik, in dolgoletni enolog ptujske vinske kleti Bojan Kobal, ki je pred kratkim lansiral svoje vinsko ime - Kobal Wines. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Mitja Herga
Glavni enolog in direktor vinske kleti Jeruzalem Ormož, Mitja Herga: "Smo največji vinski pridelovalec v Sloveniji, 98 % vseh naših vin je belih in le 2 % rdečih (modri pinot in modra frankinja). Letno pridelamo med 4,5 in 5 milijoni litrov vina, več kot polovico izvozimo na tuje trge. Če vas zanima, koliko je od tega sovinjona, naj povem, da okrog 85.000 litrov." Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Zidanica Malek
Tipični prleški narezek z zaseko in domačimi klobasami na Zidanici Malek, ki je priljubljena med kolesarji. Ponuja domačo prleško kuhinjo in vina. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Danilo Steyer
Vinar Danilo Steyer, najbolj znan po pridelovanju dišečega traminca, je tudi soorganizator priljubljenega Salona traminca, ki bo letos že sedmo leto, 22. avgusta na Gradu Negova. Sicer pa se je z rizlingi predstavil tudi na Salonu 3R v Ljubljani in s sovinjoni različnih letnikov na Ptuju. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Hostel Sonce
Če vas zanima, kje za ugodno ceno prenočiti na Ptuju, je Hostel sonce zagotovo na seznamu. Najdete ga v predmestju Ptuja, tik pred glavnim mostom čez Dravo, na Bregu. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Salon sauvignon
Pomembna letošnja novost 2. Salona Sauvignon je bila odprta kuhinja pred Dominikanskih samostanom v Sončnem parku, v nasprotju z lani, ko so bili ponudniki jedače na dvorišču samostana. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Društvo Poetovio 69
Miran Harb, ki se je na salonu predstavljal kot grški bog vina Dioniz, družbo pa mu je delala še skupina Flavijci, rodbina Rimljanov s Ptuja iz daljnega leta 69. Pod okriljem društva Poetovio 69 na Ptuju organizirajo tradicionalne grajske igre in Rimski tabor, ki bo letos 11. junija, in Rimske igre, ki bodo letos od 19. do 21. avgusta. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer

Slovenski sovinjoni ob boku tujim
Idejni oče salona, novinar Večera, Slavko Podbrežnik Dobnik, ki je bil pobudnik salona že pred leti, a so idejo začeli uresničevati šele lani, je za MMC povedal, da je festival vsebinsko razdeljen na tri glavne sklope: "Prva je ta, da je Ptuj pomembna vstopna točka v štajersko prestolnico, zato smo letos organizirali posebno novinarsko študijsko turo, katere namen je predstaviti to območje kot turistično destinacijo. Ptuj z okolico (lani smo pobliže predstavili Haloze, letos Ormož in okolico) ponuja veliko. Ne samo vrhunska vina, temveč čudovito naravo, kulinariko in možnosti družinskih polnovsebinskih rekreativnih izletov. Druga pomembna vsebinska točka je odprtje samega Salona Sauvignon, ki je hkrati napoved v festivalsko poletje na Ptuju. Lani je tovrstna prireditev na sam predvečer salona potekala v Ornikovi vinski kleti na Ptuju, letos pa smo se odločili za Baziliko Marije Zavetnice na Ptujski Gori. V sami baziliki je bil izveden kulturni dogodek, "performans" z vrhunskimi ptujskimi umetniki ter fotografijami legendarnega ptujskega fotografa Stojana Kerblerja. Tretja točka pa je sam osrednji dogodek, Salon Sauvignon, kjer je na voljo kulinarika, na kateri se predstavijo nekateri ponudniki iz ožje okolice Ptuja, vina sovinjon, glasba, predavanja in podelitve priznanj."

Ptujski turizem je pester
Že res, da so se nekateri festivali in tematski dnevi oziroma prireditve na Ptuju v zadnjih letih precej uveljavili, a kljub temu je prostora za nove pristope in nove vsebine še veliko. Ob najbolj znanem kurentovanju ob koncu zime v poletnih mesecih po številu obiskovalcev vodi festival Dnevi poezije in vina, ki bo letos od 24. do 27. avgusta, praznoval bo okroglo 20. obletnico. Ptujska noč je kulturno-zabavni dogodek za vse generacije vsako leto prvi konec tedna v avgustu, Dobrote slovenskih kmetij pa na brbončice čakajo že kmalu, od 19. do 22. maja. Glede na število prebivalcev (Ptuj z okolico jih šteje okrog 25.000) se v Ptuju ne dogaja nič manj kot v njemu primerljivih krajih. Le izluščiti je treba raznolike vsebine z dolgega seznama.

"Ptuj je zgodovinsko in kulturno mesto, spremljajte dogodke in si popestrite kakšen vikend tudi s potepom po okoliških krajih. Trend je mesto povezati s širšim in ožjim okoljem. Imamo vsakoletne tradicionalne dogodke, sedaj pa že drugo leto tudi zelo mednaroden Salon Sauvignon in verjamem, da se bo seznam raznolikih vsebin nadaljeval tudi v prihodnje," je optimističen župan Mestne občine Ptuj, Miran Senčar.

Tako kot lani je tudi letos organizacijo Salona Sauvignon prevzelo Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj. Direktorica dr. Aleksandra Pivec optimistično zre v nadaljevanja: "Prva letošnja novost je bila glede same promocije. Zelo hitro smo določili datum prireditve, v samo oglaševanje vključili turistične partnerje, priredili novinarsko konferenco in skupno promocijo s Salonom 3R, ki je potekal 4. maja v Ljubljani. S tem smo želeli privabiti turiste iz vse Slovenije. Druga pomembna sprememba je ta, da smo letos nekoliko ločili kulinarični del od pokušanja vin. Lani je bila odprta kuhinja na dvorišču samostana, letos pa pred njim v Sončnem parku. Na ta način smo želeli pritegniti ljubitelje kulinarike in družine. Če želijo potem še na pokušino, seveda tudi lahko. Če ne, pa preprosto ostanejo v Sončnem parku ob zvokih glasbe in vonjih same kulinarike. Lani je bilo za glasbeno ozadje izbran jazz in swing, letos pa smo dali prednost najmlajšim; in sicer so se skozi celoten dan Salona predstavljali otroci in mladi, ki obiskujejo predvsem Glasbeno šolo Karol Pahor Ptuj ter ostali mladi ptujski glasbeniki. Z njimi je festival zaživel kot praznik glasbene umetnosti, pomladi, mladosti in urbane razigranosti."

Vinske kraljice, vinarji, gostilne, Dioniz ...
Študijska tura je postregla z ogromno informacijami na temo turizma v jeruzalemsko-ormoškem okolišu (obiskali smo enega izmed največjih slovenskih vinskih velikanov - klet Jeruzalem Ormož, oljarno v Središču ob Dravi, romarsko Cerkev Žalostne matere božje v Jeruzalemu, za katero se po besedah Andreja Vršiča iz krajevne turistične organizacije Ljutomer, Prlekija, mnogi tujci, predvsem pa zvesti verniki, čudijo: "Ja, kako imate lahko v Sloveniji Jeruzalem! Ukradli ste pomembno ime!" Kar se tiče kulinarike na tem območju, ne velja izpustiti pristne prleške zidanice Malek, sicer v lasti Vinske kleti Jeruzalem Ormož. Kot smo se prepričali na lastne oči, so tovrstni kraji, predvsem ob lepih, sončnih koncih tedna zaznamovani s kolesarji, saj so ceste med griči s pogledom na vinograde kot nalašč zanje. Prostor za še širši domet turizma pa je seveda še na voljo, predvsem zaradi dostopnih cen tako prenočišč kot vina in hrane.

Na samem sobotnem Salonu Sauvignon so poleg 52 domačih in tujih vinarjev ter njihovih predstavnikov, brbončice obiskovalcev okušale štajersko kulinariko devetih ponudnikov (s Ptuja so se predstavili: Gostilna Grabar, Gostilna Pri ovinku, PP Gostinstvo, Sava Hotels & Resorts - Terme Ptuj, iz Maribora: Zavod Chefla in Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor, Picerija Špajza iz Brega pri Majšperku, Restavracija Pan iz Kidričevega in Kavarna in slaščičarna Nabucco iz Gornje Radgone). Vsak od njih je za ceno 3,60 evra ponujal svojo izbrano porcijo. Obisk je bil precejšen, saj so nekateri ponudniki že ob 16. uri morali naročiti dovoz dodatnih zalog.

Zadovoljni z obiskom
Glede na to, da je v pomladnih mesecih naval vinsko-kulinaričnih prireditev v Sloveniji v zadnjih letih precejšen in da so ob istem terminu na voljo v več različnih krajih, je po besedah Aleksandre Pivec obisk pozitivno presenetil organizatorje: "Naša izkušnja je, da smo zaradi boljše promocije in hitro definiranega termina v predprodaji prodali večje število vstopnic kot lani. Šli smo na sistem prodaje preko Eventima, saj smo želeli doseči prodajo na območju celotne Slovenije in privabiti tudi goste iz Hrvaške in Avstrije. Če govorimo v številkah: v predprodaji smo prodali čez 100 vstopnic, katerih cena je bila 13 evrov. Na samem dogodku pa je bilo čez 800 obiskovalcev. Udeležba je vedno bolj mednarodna, tudi kar se tiče novinarjev. Sovinjoni pa so prihajali iz šestih držav, skupno jih je bilo več kot 100 na voljo za pokušino."
Salon 3R v Ljubljani pa z nižjim obiskom
Malce slabši obisk kot v lanskem letu, pa je imel salon laških in renskih rizlingov ter rebule, ki je potekal 4. maja v Ljubljanskem Hotelu Union. Organizatorji so mnenja, da predvsem zaradi datuma, ki je bil letos takoj po prvomajskih praznikih - lani so salon namreč priredili v drugi polovici junija.

Tanja Mojzer