Na vseh tržnicah bodo kot sredstvo ozaveščanja o kakovosti lokalno pridelane in predelane hrane ter o pomenu preverjanja porekla živilskih izdelkov spregovorila morda na prvi pogled skromna, a slastna in zdrava slovenska jabolka. Foto: BoBo
Na vseh tržnicah bodo kot sredstvo ozaveščanja o kakovosti lokalno pridelane in predelane hrane ter o pomenu preverjanja porekla živilskih izdelkov spregovorila morda na prvi pogled skromna, a slastna in zdrava slovenska jabolka. Foto: BoBo
Mimoidoče je pozdravil minister Židan. Foto: BoBo

Ob začetku kampanje je minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan dejal, da smo lani v Slovenijo uvozili za skoraj dve milijardi evrov hrane in si želimo, da bi se bolje zavedali pomembnosti uživanja slovenske hrane. Obdelana zemlja namreč prebivalcem daje hrano, kmetovalcem in zaposlenim v živilskopredelovalni industriji delo, turistom lepo pokrajino, gostincem pa navdih in kakovost. Potrošniki se vedno bolj zavedajo, da s poseganjem po lokalni hrani dobijo zagotovilo, da hrana ni prepotovala na stotine kilometrov, da je bila pridelana na slovenski zemlji, da z nakupom lokalne hrane pomagajo lokalnim, domačim pridelovalcem in predelovalcem ter da s tem pomagajo pri ohranjanju delovnih mest.

Minitržnice bodo obiskovalce v Ljubljani vabile še 24. oktobra na začetku Cankarjeve ceste in na glavni železniški postaji ter 25. in 26. oktobra, ko bodo popestrile dogajanje na Bregu ob Ljubljanici. Kmalu potem se minitržnice selijo v Maribor, in sicer 7. in 8. 11. pred Planet Tuš ter 10. in 11. 11. na Prešernovo ulico v središču mesta.

Kakovost na prvem mestu
Kampanja Kakovost nam je blizu želi opozoriti na tri ključne razloge za to, da je lokalno pridelana hrana bolj kakovostna.

Na prvem mestu je to, da sta lokalno pridelano sadje in zelenjava na policah prodajaln v času dozorelosti, kar pomeni, da sta polna okusa, svežine in hranilnih snovi. Pri sadju in zelenjavi se s časom transporta namreč občutno zmanjša vsebnost vitaminov in antioksidantov, če od njive do mize prepotujeta kratko pot, pa ju tudi ni treba obdelati s sredstvi za ohranjanje svežine. Poleg tega je kmetijstvo v Sloveniji neintenzivno ter do narave in ljudi prijazno zaradi razgibanega terena naše dežele, ki ne omogoča velikanskih kmetij ali farm, tretji ključni razlog za visoko kakovost pri nas pridelane in predelane hrane pa je vrhunski sistem nadzora, ki se uvršča med tri najboljše v Evropi. Zato je odgovor na vprašanje, kako prepoznati kakovost v trgovini, preprost, če sledimo enostavni formuli - preverimo poreklo in izberimo sezonske pridelke.