Najdaljše vrste so pred stojnico s čokoladno fontano. Foto: BoBo
Najdaljše vrste so pred stojnico s čokoladno fontano. Foto: BoBo
Čokoljana
Med vrsto najrazličnejših dobrot se za vsakega ljubitelja čokolade najde nekaj. Foto: BoBo

Na več kot 55 stojnicah se danes in jutri predstavljajo podjetja z bogato tradicijo, pridružile pa so se jim še butične čokoladnice in slaščičarne.

Poleg tradicionalnih čokolad je mogoče opaziti precejšen porast veganske in biočokolade, na svoj račun pa pridejo tudi ljubitelji klasičnih palačink in vafljev z najrazličnejšimi namazi in prelivi. Porast veganskih in presnih dobrot organizatorji pojasnjujejo z besedami, da želijo ugoditi kar največjemu številu ljudi.

Obiskovalcem, ki jih po besedah organizatorja Erika Grbca pričakujejo več kot 20.000, je na voljo več kot 1.000 čokoladnih dobrot, med njimi tudi nekateri lokalni okusi.

Sončno vreme privablja ogromno obiskovalcev
"Čokoladnice iz vse Slovenije se bodo predstavile s čokoladami in pralineji, obogatenimi z lokalnimi okusi, kot so buča, morska sol, figa, sivka, bučna semena, pršut in še številne druge. Na sporedu pa bodo tudi dobrodelna tekmovanja, izobraževanja na temo čokolade in otroške delavnice."

Čokoljano so sicer nameravali izvesti že v prvi polovici meseca, a so jo morali zaradi izredno slabe vremenske napovedi prestaviti. "Glede na to, da govorimo o koncu tedna, ko sočasno poteka Ljubljanski maraton, pričakujem sorazmerno dober obisk. Prav tako je za ta konec tedna napovedano sončno vreme," je o optimističnih številkah za letos za MMC dodal Grbec.

Želijo, da festival ohrani dobrodelno noto. "Tudi letos bomo dobrodelni s tekmovanji Pravilno pečeni, društvo Sladki nasmeh bo prodajalo mafine, vsa zbrana sredstva pa bodo šla v dobrodelne namene."

Si želite več kot zgolj klasično čokolado?
Kot posebnost velja izpostaviti pralineje v obliki posodice, kamor vam ponudnik nalije žgano pijačo, najrazličnejše čokolade s čilijem in drugimi začimbami ter čokolado s tartufi in 23-karatnim zlatom.

Več utrinkov s sončnega Pogačarjevega trga si lahko ogledate v spodnji galeriji.