Violier je veljal za treznega in umirjenega kuharja, se pa je nenehno bal, da bi izgubil tretjo zvezdico. Foto: EPA
Violier je veljal za treznega in umirjenega kuharja, se pa je nenehno bal, da bi izgubil tretjo zvezdico. Foto: EPA
Spominska slovesnost za pokojnim kuharjem je potekala tudi v Lozani. Foto: EPA

"Najboljšega kuharskega mojstra na svetu" so našli mrtvega na njegovem domu prejšnji teden. 44-letni Francoz, ki je zadnja leta ustvarjal v Cissieru v Švici, se je ustrelil z eno svojih lovskih pušk, s katerimi je že od otroštva lovil divjačino, ki jo je potem pripravljal v kreacijah v svoji restavraciji s tremi Michelinovimi zvezdicami, kjer se cene menijev začnejo pri 170 evrih.

Poslovilnega pisma ni pustil, njegova smrt pa je razkrila tančico nad temno platjo vrhunske kulinarike, kjer so pogosti hudi pritiski, stres in depresija.

Plačali vino, a ostali le z dolgom
Njegovi svojci in prijatelji pravijo, da ni kazal znakov, da bi se pod pritiski zlomil, čeprav ga je močno skrbelo, da bo izgubil tretjo zvezdico.

Švicarska finančna revija Bilan pa zdaj razkriva, da se je Violier pred smrtjo spopadal s hudimi finančnimi težavami, potem ko je postal žrtev velike vinske prevare, za katero naj bi stalo švicarsko vinsko podjetje Private Finance Partners (PFP) iz Siona. Lani je podjetje, ki se ukvarja s prodajo redkih vin, vrsti restavracij, vključno Hôtelu de Ville, za več tisoč evrov prodalo drage steklenice bordojcev, a jih ni nikdar dostavilo.

PFP naj bi iste steklenice prestižnega francoskega vina, ocenjene od 18.000 do 35.600 evrov, prodal različnim nič hudega slutečim kupcem trikrat ali celo štirikrat. Po navedbah Bilana je Violierevo restavracijo prevara stala med 719.000 evrov in 1,8 milijona evrov. PFP je sicer 30. novembra lani razglasil bankrot, enega izmed posrednikov pa naj bi oktobra aretirali. "Zadnji meseci slavnega chefa so bili precej težavni," piše revija.

Pogreb v rodnem kraju
Violiera so pokopali v soboto v njegovem rodnem Montilsu na jugozahodu Francije, spominska slovesnost za "čudežnim dečkom" visoke kulinarike pa je bila v petek tudi v Lozani v Švici, na kateri se je pokojniku poklonilo 1.500 ljudi.

Violier si je vzel življenje le nekaj tednov za tem, ko je La Liste njegovo Restaurant de l'Hotel de Ville med tisoč restavracijami iz 48 držav sveta kar malce nepričakovano proglasil za najboljšo. Seznam je bil odgovor francoskega zunanjega ministrstva na bolj znani britanski San Pelegrinov seznam 50 Best Restaurants, na katerem francoske restavracije niso zavzemale najvišjih mest.
"Čudovito je, za nas je to izjemno. Ta uvrstitev bo našo ekipo samo še dodatno motivirala," je takrat povedal Violier, ki bi moral na dan smrti poleteti v Pariz na razglasitev najnovejše izdaje Michelinovega vodnika.