Pivo se imenuje Dr. OREL po zdravniku Roku Orlu. Opisano je kot lahko pivo s poudarjeno medeno-sadno cvetico ajde, zmerno grenjeno s hmeljem. Foto: RTV
Pivo se imenuje Dr. OREL po zdravniku Roku Orlu. Opisano je kot lahko pivo s poudarjeno medeno-sadno cvetico ajde, zmerno grenjeno s hmeljem. Foto: RTV

V Ljubljanskem mestnem muzeju so predstavili prvo slovensko pivo brez glutena, ki ga bodo lahko uživali tudi vsi, ki te snovi v žitu ne prebavljajo oziroma so nanjo alergični. Zamisel za izdelavo brezglutenskega piva je pred štirimi leti dobil Orel, ki zdravi otroke s prebavnimi boleznimi.

Posebnost piva Dr. OREL je, da je kot prvo na svetu v celoti izdelano iz ajde. Za slad, ki se uporablja za varjenje piva in nekaterih drugih vrst žganih pijač, se sicer najpogosteje uporablja zrnje ječmena, lahko pa tudi pšenice, rži ali ovsa. Slovenski strokovnjaki s področja živilstva, hrane in medicine pa so slad izdelali iz ajde.

Ker ajda ni uveljavljena surovina za proizvodnjo piva, so morali korenito spremeniti klasične tehnološke postopke pridelave slada. Tako je največ časa zahteval prav ta postopek, ko pa so slad pridobili, so pivo začeli variti v manjši belokranjski pivovarni.

Več o novem ajdovem pivu pa v prispevku novinarja Matije Mastnaka.