Kari - zvezda britanske kuhinje z indijskim poreklom. Foto: EPA
Kari - zvezda britanske kuhinje z indijskim poreklom. Foto: EPA

Na Zahodu z izrazom kari označujemo širok razpon jedi indijskega, pakistanskega, bangladeškega, šrilanškega ali tajskega porekla in jedi iz južne ali jugovzhodne Azije, ki jim je skupna vsebnost različnih kombinacij začimb, v katerih po navadi ne manjka sveža ali sušena huda paprika. To so lahko mesne, ribje ali pa zelenjavne jedi. Poznamo jedi iz karija v trdni in tekoči obliki ("jedi na žlico").

Festivala, namenjenega širjenju prepoznavnosti in priljubljenosti britanskega karija, se bodo udeležili gostje iz 10 evropskih držav. Prireditev, ki jo prirejata Veleposlaništvo Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske ter revija Curry Life, bo zaznamovala ponudba priljubljenih etničnih specialitet, ki jih bodo pripravljali vrhunski kulinarični mojstri iz Velike Britanije.

Kot so zapisali na portalu Shropshire Live, je kari svetovno poznana jed, ki izvira iz Indije, zaradi zgodovinskih in gospodarskih povezav med to državo in Otokom pa je specialitete iz te "družine" mogoče najti v tako rekoč vsakem britanskem mestu. Danes v Združenem kraljestvu prodajo več karija kot slovite ribe s krompirčkom (ang. fish and chips); na Otoku je namreč okrog 12.000 indijskih restavracij, kari pa velja za britansko narodno jed.

Syed Belal Ahmed, urednik revije Curry Life, je za omenjeno spletno stran povedal, da so kot soprireditelji festivala prepričani, da v Ljubljani obstaja "apetit po britanskem kariju". Želijo si, da bi se Slovenija in Srednja Evropa zaljubili v kari tako kot Velika Britanija, kjer velja kari za eno najbolj donosnih sestavin gostinske industrije. "Zmagovalno sedmerico" kuharskih mojstrov, ki bodo pripravljali kari pa tudi druge jedi indijsko-britanske kuhinje, so izbrali izmed več sto kandidatov.