Skutna culica najbolj tekne še topla. Foto: Dobro jutro
Skutna culica najbolj tekne še topla. Foto: Dobro jutro

Sestavine za skutni nadev: 0,5 kg sveže skute, 2 skodelici kuhane prosene kaše, 2 dl kisle smetane, 3 žlice sladkorja, sok limone, malo cimeta, sadje po izboru

Sestavine za premaz: sok limone, malo cimeta ali sladkorja v prahu

Kvas zdrobimo v toplo mleko, dodamo žličko sladkorja, žličko medu in žličko moke, premešamo ter pustimo na toplem, da kvas dvakratno vzhaja. V lončku premešamo olivno olje, preostanek mleka, jajce in stopljeno maslo. Vse močno stepemo.

Medtem v moko, segreto na sobno temperaturo, naredimo vdolbino in vanjo zlijemo vzhajano mešanico kvasa in ob vmešavanju z mešalcem počasi dodajamo drugo mešanico. Začnemo gnesti in to počnemo vsaj 15 minut, dokler testo ne odstopa od stene in je voljno mehko z mehurčki. Po potrebi dodamo moko ali mleko, saj se mora iz mešanice narediti voljna kepa testa, ki sama odstopa od stene.

Ko smo s teksturo zadovoljni, pustimo testo vzhajati na toplem, dokler ne naraste na dvojno količino. Vse sestavine za nadev zmešamo v rahlo gosto maso.

Testo razvaljamo v večji krog vsaj pol cm na debelo. Krog razrežemo, kot bi rezali torto na več delov, le da center v krogu pustimo prazen in sem namažemo nadev. Vmes lahko naložimo še poljubno sadje ali zmlete orehe. Z narezanimi robovi nadev pokrijemo kot culico.

Pečemo pri 200 °C približno pol ure oziroma do zlatorumene barve. Še vroče pečeno lahko premažemo z mešanico sladkorja, limoninega soka in cimeta.