Foto:
Foto:
Hiša za najlepša leta

'Hiša za najlepša leta' je poimenovanje, ki ga je temu prostornemu lesenemu objektu v Cerkljah na Gorenjskem nadel arhitekt Matej Gašperič (Biro Gašperič), ki ga je tudi zasnoval.
Zgrajena je iz treh zamaknjenih etaž, v katerih dve stopnišči povezujeta spalne prostore in kopalnico s kuhinjo ter dnevnim prostorom in lebdečo teraso, ki ima pogled na prostrano naravo. Sama parcela je velika okoli 1.100 kvadratnih metrov, hiša pa 155 kvadratnih metrov. Celotna konstrukcija hiše in izolacija sta iz lesa. Poseben detajl so fiksne letvice na zunanji strani oken, za katere je arhitekt inspiracijo iskal v letvicah na kozolcih; ko je sonce nizko, v hišo prodre svetloba, ko pa je visoko, je v hiši senca.

Osrednji bivalni prostor deli monumentalen kamin, na katerem so vidni sledovi lesenih opažev, iz njega pa se vije rdeč dimnik - poklon avstralskemu arhitektu Glennu Murcuttu, sicer mentorju Mateja Gašperiča. Prostoren prostor s knjižnico in skrito televizijo povezujejo svetila iz furnirja Storž slovenskih arhitektov Vehovar (Nives Kalin in Franc Vehovar).

Več si oglejte v oddaji Ambienti (foto: Virginia Vrecl).


Hiša za najlepša leta