Ursula Andress kot Honey Ryder. Foto: IMDB
Ursula Andress kot Honey Ryder. Foto: IMDB

Kopalke, ki jih je leta 1962 nosila švicarska igralka v sploh prvem Bondovem filmu, bodo zdaj prodali na dražbi, losangeleška dražbena hiša Profiles in History pa si nadeja, da bodo za kultni bikini iztržili od 300.000 do 500.000 dolarjev.

Danes 84-letna Andressova, ki je v filmu igrala iskalko školjk, je z omenjenim prizorom čez noč postala globalni seks simbol in novodobna femme fatale, njena Honey Ryder pa prototip Bondovega dekleta, ki je v poznejših izdajah filma o agentu 007 doživel neštete izdaje.

S prvim Jamesom Bondom, Seanom Conneryjem. Foto: Reuters
S prvim Jamesom Bondom, Seanom Conneryjem. Foto: Reuters

In ne le to – lik, ki ga je upodabljala Andressova, je predvsem zaradi svojega videza in seksapila v kombinaciji z odločnostjo in samosvojostjo postal šablonsko merilo za upodabljanje filmskih ženskih likov, ki naj bi bili seksi, a vseeno močni in odločni, piše CNN.

Njena oprava pa je bikini dvignila v nove, neslutene višave in oblikovala termin "bikini postava".

Do tedaj bikini, ki so ga prvič predstavili na pariški modni reviji leta 1946, ni dobil kaj dosti izpostavljanja na velikem platnu, saj je veljal za preveč provokativnega.

Leta 1949 je katoliški časnik L'Osservatore Romano bikini primerjal celo s štirimi jezdeci apokalipse.

Nova doba

Po Dr. No, ko je Honey Ryder prikorakala iz karibskih valov, se je vse to spremenilo. Tudi zaradi velikih sprememb v družbi sami. 60. leta so namreč rodila seksualno in feministično revolucijo. Ženske so se bolj zavedale same sebe, svojih teles, svoje spolnosti, liberalizacija pa je prevzela številne vidike njihovih življenj, vključno z modo.

Pri dražbeni hiši računajo, da bo šel bikini za med. Foto: Reuters
Pri dražbeni hiši računajo, da bo šel bikini za med. Foto: Reuters

V tem smislu je bil videz Andressove v Dr. No jasna in glasna izjava, namenjen pritegniti pozornost tako moškega kot ženskega občinstva. In delovalo je. Bikini je postal del mainstreama, še istega leta pa je tudi prvič pristal na naslovnici Playboya. Na velikem ekranu so zgledu švicarske dive sledile še druge, ki so proslavile ta dvodelni kopalni kostim.

Raquel Welch v Milijon let pred našim štetjem (1966), Carrie Fisher v Vrnitvi Jedija (1983), Pamela Anderson v seriji Obalna straža (1992-1997), Angelina Jolie v Tomb Raiderju (2003), Halle Berry v James Bond: Umri kdaj drugič (2002), v katerem je 40 let pozneje celo poustvarila prizor svoje predhodnice, a v oranžnem bikiniju.

Prelomna vloga za Andressovo

Andressova je pisala zgodovino tudi sicer, saj je zaobšla takratne hollywoodske prakse in sama sodelovala pri izbiri in dizajnu garderobe. Igralka je sodelovala z režiserjem Terenceem Youngom in kostumografinjo Tesso Welborn, skupaj pa so zasnovali praktično opravo, ki se ji je morala popolno prilegati, hkrati pa ji dajati nekaj ostrine, za kar je poskrbel tok ob pasu, v katerega je imela zataknjen nož.

"Ta bikini me je proslavil," je leta 2001 po tem, ko je ponovno naletela na omenjeni bikini na podstrešju svojega doma, dejala Andressova. Opravo je dala na dražbo prek londonske hiše Christie's, kjer so zanjo iztržili 41.000 funtov.

A vrednost bikinija za kariero Andressove je bila neprecenljiva. Vloga Honey Ryder ji je prinesla zlati globus, predvsem pa "svobodo, da je v prihodnje lahko izbirala vloge in postala finančno neodvisna", so jo citirali v dražbenem katalogu.