Foto: LJFW
Foto: LJFW

Tokratni Ljubljanski teden mode napoveduje modni spektakel na novi lokaciji – modne revije bodo namreč potekale v ljubljanskem Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO). V treh dneh se bo predstavilo 32 domačih in tujih modnih oblikovalcev, dogajanje bo dopolnila dvodnevna modna konferenca z naslovom Sistem mode, na prizorišču bo tudi veliki showroom predstavljenih kolekcij modnih oblikovalcev, za konec pa bodo podelili modne nagrade LJFW WOW.

Foto: Marijo Zupanov/LJFW
Foto: Marijo Zupanov/LJFW

"Navdušeni smo, da bo Ljubljanski teden mode končno trajal ves teden, od ponedeljka, do petka. Tokrat smo se povezali s Centrom za kreativnost, ki z društvom SOTO v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Fužinskem gradu organizira modno/poslovno usmerjeno konferenco z naslovom Sistem mode, in združili moči v pet z modno energijo nabitih dni. Trije dnevi modnih revij slovenskih in tujih modnih oblikovalcev, dva dni prodajnega showrooma štiridesetih blagovnih znamk, dva dni predavanj in panelov o strokovnih temah s področja modnega ustvarjanja, prodaje in mreženja, nekaj ekskluzivnih dogodkov in predstavitev, podelitev nagrad LJFW WOW," je program povzela izvršna producentka LJFW-ja, Melinda Rebrek.

"Ljubljanski teden mode je platforma, na kateri lahko oblikovalci in drugi modni ustvarjalci pokažejo svoje delo širšemu občinstvu in potencialnim kupcem, razložijo vizijo svojega dela, prodajo kose in kolekcije, ozaveščajo uporabnike hitre mode, včasih tudi zrušijo določene tabuje," je prepričana Melinda Rebrek. "To je svoboden svet, v katerem je toleranca do drugačnosti visoka, kjer se pogovarjamo o kakovosti, ne pa o količini, in kjer je inspiracija v zraku. Tudi če traja le nekaj dni v letu, je pomemben dejavnik v dvigovanju modne zavesti potrošnikov in prepoznavnosti domačih ter gostujočih modnih znamk, pa tudi partnerjev v projektu. Ne nazadnje je teden mode tudi čas, ko je na ljubljanskih ulicah navdihujoče veliko zanimivo oblečenih posameznikov, ki ta čas jemljejo kot čas, ko lahko pokažejo najboljše kombinacije iz svojih omar in si dajo duška."

"Priprave so bile zahtevne, saj moramo vse želje in cilje spraviti na približno isti imenovalec, usklajevanja je bilo veliko, a veseli nas, da se širimo in povezujemo, da se modno dogajanje počasi spreminja v modno industrijo in se vsebine ter znanje dopolnjujejo v smiselni celoti," je še pojasnila Rebrekova. Enakega mnenja je tudi Nina Jagodic, pod katere taktirko potekajo modne revije: "Letos smo imeli zaradi velikega števila oblikovalcev pred seboj res velik izziv. Ker želimo svojemu občinstvu ponuditi kar največ, smo znova stopili zunaj okvirov mogočega in pripravili program, ki vas bo navdušil."

Modni performans za dober namen
Predstavitve najnovejših kolekcij in modnih smernic si boste lahko ogledali v ponedeljek, torek in sredo, kjer bodo aktualnost združili s tradicijo med zidovi Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, v četrtek pa bo na posebni lokaciji potekal prav poseben modni performans pod taktirko Mateje Benedetti, ki ustvarja znamko Benedetti Life in raziskuje živalske vrste, ki so ogrožene zaradi uničevanja naravnega habitata, lova ali zaradi podnebnih sprememb. "Kolekcijo pomlad/poletje 2020 smo posvetili papigam, ki so ravno zaradi vsega naštetega ogrožene, žal pa je izgorevanje Amazonke sovpadlo s konceptom kolekcije, zato smo se pri Benedetti Life odločili, da vse skupaj še bolj poglobimo," je pojasnila Benedettijeva. "Stopili smo v stik s slovenskim fotografom, živečim v Braziliji, Simonom Plestenjakom, ki nam je posebej za modno revijo posredoval originalne posnetke amazonskega gozda. Del dobička od prodanih oblačil bomo namenili gradnji indijanske tradicionalne šole plemena Yawanawá, ker sta njihovo znanje in modrost ključnega pomena za ohranjanje amazonskega gozda," je še povedala.