Katy je v prvi vrsti pevka, a od leta 2017 ima tudi svojo kolekcijo oblačil in čevljev, ki so na voljo na njeni spletni strani in v več veleblagovnicah po ZDA in svetu. Posel ji je šel dobro od rok, zdaj pa je trčila ob kritike zaradi zadnjega modela sandalov.

Sporni čevlji so na voljo v bež in črni različici. Na sprednjem delu so okrašeni s parom oči, nosom in ustnicami, tako da spominjajo na t. i. blackface. To je izraz za način ličenja obraza, ki je bil predvsem v 19. stoletju priljubljen pri pretežno belskih umetnikih ličenja in stereotipno prikazuje temnopolte z uporabo črne barve in pretiranih obraznih značilnosti, kot so širok nos in velika usta. Danes ta praksa velja za nespoštljivo in žaljivo, piše CNN.

Na družbenih omrežjih so se pojavili različni kritični zapisi. Mnogi so se ob tem spomnili še enega spornega modnega kosa ‒ črnega volnenega puloverja modne znamke Gucci, ki je razburjal pred dnevi. Ovratnik puloverja namreč sega do nosu in ima veliko odprtino za usta. Pulover stane skoraj 800 evrov in so ga prav tako kritizirali zaradi spominjanja na t. i. blackface. Italijanska modna hiša se je pozneje za pulover opravičila in ga umaknila iz prodaje.

V podoben incident se je pred tem zapletla tudi prestižna modna hiša Prada, ki je decembra v eni izmed svojih izložb v New Yorku predstavila lutke, ki spominjajo na opice, imajo črn obraz in pretirano velika rdeča usta.

Katy Perry se je oglasila le prek svojega predstavnika, ki je dejal, da so se s čevlji "želeli pokloniti sodobni umetnosti in surrealizmu". "Naš namen nikakor ni bil kakršno koli povzročanje bolečine," je še dodal.