Na ulicah Groznega so nezakrite ženske pogosto tarča napadov. Foto: EPA
Na ulicah Groznega so nezakrite ženske pogosto tarča napadov. Foto: EPA

"Moje kreacije navdihujeta naravna lepota in milina arabskih žensk," je pred kratkim v nekem pogovoru povedala Medni Kadirova, ki snuje tudi poročne obleke.

Za zdaj je oblačila njene znamke mogoče kupiti le v Groznem, a ima ustanoviteljica velike načrte, med drugim se obeta izvoz v Združene arabske emirate.

Njena oblačila so seveda v skladu s pravili, ki jih je vzpostavil čečenski voditelj in nekdanji upornik, 35-letni Ramzan Kadirov. V vrhu čečenske politike je od usodnega atentata na njegovega očeta Ahmada Kadirova leta 2004, kot predsednik republike je prisegel leta 2007, ko je dopolnil 30 let, odtlej pa je zelo dejaven na področju uveljavljanja islamskih zapovedi, med katere spada tudi obvezno pokrivanje žensk.

Kadirov je bil obtožen brutalnih zunajsodnih ubojev in ugrabitev, znan je tudi po kršitvah človekovih pravic, katerih žrtve so pogosto prav ženske. Je odkrit podpornik umorov (žena) iz časti (upravičeni naj bi bili v primeru, da je družina zaradi dejanj nekega člana onečaščena, na primer zaradi neprimernega oblačenja ali prešuštva; ženska lahko onečasti družino tudi, če postane žrtev posilstva), saj verjame, da so žene lastnina svojih mož, s katero lahko ravnajo po lastni presoji.

A sporočila za javnost hiše Firdaws (v prevodu Rajski vrtovi) se berejo zelo "neškodljivo": njihova moda naj bi čečenske ženske popeljala "v smer novega življenja, polnega sožitja in spokojnosti na temeljih islamskega izročila".