V modni hiši Gucci so se med prvimi odločili za korenite spremembe po pandemiji. Foto: AP
V modni hiši Gucci so se med prvimi odločili za korenite spremembe po pandemiji. Foto: AP

Izbruh pandemije je močno prizadel svet visoke mode. Zaradi odpovedi naročil in promocijskih dogodkov se mnoge modne hiše, tudi tiste največje, spopadajo z resnimi finančnimi težavami. A ustavitev delovnih procesov, ki jih je povzročila pandemija, je ponudila tudi priložnost za razmislek o prihodnosti modne industrije.

Industrijo že nekaj let prevevajo klici po večji dolgoročni vzdržnosti, skrbi za okolje in upočasnitvi norih ustvarjalnih ritmov, ki ustvarjalce pogosto potisnejo v obup in psihične težave. A resnih sprememb v modni industriji ni brez sodelovanja industrijskih velikanov, ki pogosto narekujejo hitrost celotne modni panoge.

Prav katastrofa pandemije pa bo morda poskrbela za korenite spremembe v svetu mode, katerih prve znake morda že nakazuje ponedeljkova videokonferenca Alessandra Micheleja, ustvarjalnega direktorja modne hiše Gucci, v kateri je napovedal korenite spremembe.

Maske so čez noč postale najbolj zaželjeni modni dodatki na svetu. Foto: AP
Maske so čez noč postale najbolj zaželjeni modni dodatki na svetu. Foto: AP

Čas za ustvarjalnost

Med največjimi spremembami, ki jih je najavil Michele, so spremembe v modnem koledarju. Namesto nabitega modnega koledarja s petimi večjimi dogodki vsako leto, se bodo osredotočili le na dve večji predstavitvi – pomladno in jesensko kolekcijo.

Kot pravi Michele, je pandemija ustvarjalcem in modnim delavcem ponudila možnost za oddih in nov ustvarjalni zagon. V hiši so v tem času razmisleka ugotovili, da divji modni koledar preprosto ni dolgoročno vzdržen in zavira ustvarjalni razvoj mode, zato ga bodo opustili. "Dva termina na leto sta več kot dovolj za ustvarjalno izražanje in bosta sistemu ponudila več časa za delovanje", je poudaril Michele, ki opozarja, da grozne izkušnje virusa ne smemo zavreči. "Na nek način je to darilo v nesreči naše zemlje, ki ga ne smemo zanemariti."

Gucci je prva večja modna hiša, ki je napovedala dolgoročne spremembe modnega koledarja. Za naslednje leto so sicer vse večje znamke, kot sta Armani in Saint Laurent, napovedale odpoved dogodkov in spremenjene modne koledarje. Slednji sicer natančnih načrtov še niso razkrili, a so izrazili podporo načrtom Micheleja in tudi sami napovedali, da bodo "vzeli nazaj nadzor nad modnim koledarjem".