Anna Wintour si letos najverjetneje ni upala tvegati, da bi se zgodila še kakšna polomija, kakršna je bila lanska Madonnina interpretacija pankovske rdeče niti. Foto: EPA
Anna Wintour si letos najverjetneje ni upala tvegati, da bi se zgodila še kakšna polomija, kakršna je bila lanska Madonnina interpretacija pankovske rdeče niti. Foto: EPA
Kljub želji po večji prefinjenosti na seznamu povabljencev ostajata Kimye, tudi dekle in fant z verjetno najbolj razvpite naslovnice Vogua. Foto: EPA
Čeprav tega s fotografije ni sklepati, je Gwyneth Paltrow na lanskem Met Ballu zelo trpela. Foto: EPA
"Modni oskarji" so najbolj bleščeč dogodek modnega sveta, od leta 1995 ga gosti Anna Wintour, seznam povabljencev pa pod njenim nadzorom sestavijo pri reviji Vogue. Vsako leto rdeča nit večera sovpada z razstavo, ki je nato na ogled v mesecih po odprtju. Foto: EPA
Galaples v Metu je eden najbolj ekskluzivnih dogodkov na newyorškem družabnem prizorišču, na katerem letno zbirajo sredstva za vzdrževanje kostumskega inštituta (zdaj kostumskega centra, poimenovanega po Anni Wintour) pod okriljem Metropolitanskega muzeja. Samo lani, na primer, so na dogodku nabrali devet milijonov dolarjev. Foto: EPA

Tema letošnjega plesa je poklon britansko-ameriškemu modnemu oblikovalcu Charlesu Jamesu (1906-1978), mojstru krojenja z izjemno strukturirano estetiko, ki je bil znan tudi kot "prvi modni kreator Amerike".

Na želji Wintourjeve naj bi bila oblačila petičnih (cena vstopnice za ples je zajetnih 25.000 dolarjev) gostov bolj prefinjena kot lani, ko je bila rdeča nit večera pank in so si nekatere zvezdnice dale kar preveč duška (recimo Madonna v Givenchyju).

Letos je za moške zapovedana "white tie", najbolj formalna oblačilna zapoved zahodnjaške mode, ki zahteva frak z razporkom na hrbtu v obliki lastovičjega repa, snežno belo srajco z zlomljenim ovratnikom in bel metuljček. Kot dodatki k obleki so predpisani še biserna igla za metuljček in zlati manšetni gumbi, po želji si ugledni gostje nataknejo še cilinder.

Kot so pikro pripomnili pri Fashion Telegraphu, bo zanimivo videti, kako bo opisano zapoved interpretiral Kanye West, ki se je pred kratkim skupaj z razvpito zaročenko, resničnostno starleto Kim Kardashian, znašel na naslovnici ameriškega Vogua - "modno biblijo" ureja prav Anna Wintour - in s tem dvignil nemalo prahu. Najverjetneje pa tudi prodajne številke ...

Morda se spomnite, da je lani visoko noseča Kim na Met Ball prišla v obleki Givenchyja, ki je nekatere spomnila na babičin kavč. Letos ima priložnost za popravni izpit, a namesto Riccarda Tiscija pa jo bo oblekel Olivier Rousteing s svojo ekipo pri hiši Balmain, ki naj bi oblikoval tudi njeno toaleto za bližajoče se poročno slavje razsipnega para v Versaillesu.

Ženske naj bi si tokrat za najbolj bleščečo prireditev v krogih newyorške družabne smetane omislile večerne toalete v obliki poklona povojnemu ameriškemu mojstru mode Charlesu Jamesu, ki se ga bodo spomnili tudi z letošnjo tematsko razstavo. Pričakovati je dramatične silhuete, polna krila, na metre tafete in razkošne dragulje, še piše modno uredništvo Telegrapha.

Kot omenjeno v uvodu, se plesa, "oskarjev modnega sveta", že tradicionalno udeležijo zvezdnice v vlogi muz modnih oblikovalcev. Sveža oskarjevka Lupita Nyong'o, tudi aktualna nosilka naslova najlepše Zemljanke po izboru tabloida People, bo nosila kreacijo hiše Prada; Zoe Saldano bo oblekel Prabal Gurung, Amanda Seyfried bo muza ateljeja visoke mode Givenchy, Taylor Swift bo nosila obleko J. Mendel, Margot Robbie pa Diane von Furstenberg.

Komu bodo "srajčico" sešili pri Lanvinu, je za zdaj še skrivnost, a menda to ne bo njihova dosedanja izbranka Emma Stone. V izboru za muzo Alberja Elbaza tako ostajajo Jessica Chastain, Emilia Clarke, Naomi Watts, Jessica Pare, Allison Williams, ki so vse potrdile udeležbo. Prišla naj bi tudi Bradley Cooper in njegova spremljevalka Suki Waterhouse.

Skupaj z Wintourjevo je gostiteljica letošnjega dogodka Sarah Jessica Parker, ki gotovo ne bo izpustila priložnosti za spektakularno oblačilo, najverjetneje jo bo oblekel Oscar de la Renta, čigar ljubljenka je zvezdnica Seksa v mestu.

Gwyneth Paltrow kljub statusu "hollywoodske plemkinje" tokrat vabila na galaples, kot kaže, ni dobila (ali pa ga ni sprejela?), saj je lani glasno kritizirala pankovsko navdahnjeno tematiko in potarnala, da je bilo vse skupaj tako naporno, da ni bilo niti zabavno, kaj šele bleščeče.

Glede na to, da bo Michelle Obama že dopoldne prerezala trak na odprtju prenovljenega kostumskega inštituta, ki zdaj nosi ime Anna Wintour Costume Center, je zelo mogoče, da se bo ameriška prva dama napovedala tudi na večernem dogodku, najverjetneje v obleki s podpisom Jasona Wuja, njene najpogostejše izbire za bleščeče dogodke.
Pred pankovsko estetiko so se v Metu z razstavami, katerih odprtje je sovpadalo galaplesom, poklonili pokojnemu Alexandru McQueenu in vzporednicam med delom Else Schiaparelli in hiše Prada.

Fotografije z letošnjega Met Balla si boste lahko prav na tem naslovu ogledali že v torek.