Obiskovalcem so se drugi dan tedna mode predstavili modni oblikovalci Valentina Kolander, Davidbacali x Mancca, Saloon 365, Simona Kogovšek, Patricia Pie in Jona Bednjanec.

Valentina Kolander
Valentina Kolander je oblikovalka uporniškega duha, ki svoje navdihe črpa iz lastne domišljije, in ne iz domišljije kolektivnega nezavednega. Ne želi biti v konfliktu s preprostostjo in že obstoječimi koncepti, zato sta ji pri oblikovanju kreacij pomembna unikatnost in nemogoča reprodukcija. S svojim oblikovanjem izraža kritičnost do družbe in mode, kjer besede na kreativen način vključuje z napisi, ki so vtkani v vezenino.

Foto: LJFW/Jure Makovec
Foto: LJFW/Jure Makovec

David Bacali x Mancca
Znamka Davidbacali zrcali čas sodobnega sveta in se hkrati spogleduje s preteklostjo, s svojim urbano-nomadskim slogom pa prisega na večnost oblačil, ne glede na njihov namen.

Znamka Mancca ustvarja edinstveno razmerje med ostrino, eleganco in mehkobo elementov, kjer se estetika in funkcionalnost stalno prepletata.

Združena kolekcija oblikovalcev je rezultat spontanosti in predstavlja odziv na trenutne razmere, ki vladajo po svetu. Njuna kolekcija predstavlja prilagoditev toku sodobnega časa, kjer pa je pomembna tudi ohranitev prvinskosti.

Foto: LJFW/Jure Makovec
Foto: LJFW/Jure Makovec

Saloon 365
SALOOND365 je nova znamka, ki predstavlja združitev znamke Saloon, za katero stoji oblikovalka Ana Mestnik, in znamke ND365, pod katero je podpisana Nataša Đokič. Navdih črpata iz narave, poigravata pa se s tematiko cvetlic, metuljev in čebel. Stik z naravo oblikovalkama pomaga raziskovati njuno novo-staro identiteto. Njuna kolekcija Kraljica Matica se z igro geometrije zlije v organsko obliko, ki ji sledijo mehke linije.

Foto: LJFW/Jure Makovec
Foto: LJFW/Jure Makovec

Simona Kogovšek
Simona Kogovšek je oblikovalka, ki ustvarja subtilne, udobne in brezčasne kreacije. Njena Človek človeku – Human 2 human kolekcija je odraz trenutnega časa, kjer imajo posamezniki moč izkoristiti svoj položaj za sprejemanje nerazumnih odločitev proti ljudem in naravi. Oblikovalka poudarja pomembnost solidarnosti, empatije in ljubezni. Kolekcija H2H je nastala v sodelovanju z umetnico Marušo Štibelj, ki je na kreacije odtisnila izstopajoče kolaže.

Foto: LJFW/Jure Makovec
Foto: LJFW/Jure Makovec

Patricia Pie
Znamka Patricia Pie, pod katero je podpisana oblikovalka Barbara Franjić, predstavlja vizijo kreacij, ki so ustvarjene za samozavestne in neodvisne ženske, ki se želijo izražati z unikatnimi modnimi kosi. Kolekcije so ustvarjene z mešanjem potiskov, različnih materialov in unikatnih krojev, ki jih v organsko celoto povezuje oblikovalkina domišljija. Jesenska Patricia Pie kolekcija gre tokrat korak stran od cvetličnih vzorcev in prosojnosti, saj se poigrava z geometričnimi vzorci in umirjenimi barvami, še vedno pa ohranja za znamko značilne 3D-učinke na tkaninah in strukturirane materiale, ki so poslovne ženske navdušili že v prejšnjih kolekcijah.

Foto: LJFW/Jure Makovec
Foto: LJFW/Jure Makovec

Jona Bednjanec
Jona Bednjanec je mlada oblikovalka pletenin, ki se s tekstilnimi vzorci in barvami poigrava že od otroštva. Njene kreacije predstavljajo kombinacije različnih vezav, barv in vzorcev, navdih za novo kolekcijo pa je črpala iz svoje notranjosti, ki je polna vtisov in doživljajev. Jono pri oblikovanju vodi trenutni navdih, zato ji je pomembno razviti idejo, ki se ji zdi enostavno dobra in predstavlja skupek vsega – Tutti; vse, kar predstavlja njo kot oblikovalko in človeka.

Foto: LJFW/Jure Makovec
Foto: LJFW/Jure Makovec

Z modo pa še naprej diha ljubljanski podhod Ajdovščina, kjer si je bilo mogoče ogledati modno razstavo znamke Princip, potekali pa sta dve konceptualni predstavitvi kolekcij Monike Colja in Pie Gorišek.

Foto: Mimi Antolović/LJFW
Foto: Mimi Antolović/LJFW
Foto: Mimi Antolović/LJFW
Foto: Mimi Antolović/LJFW
Poteka ljubljanski teden mode