Prva kolekcija predstavlja tri različne stile zgornjih in spodnjih delov kopalk. Foto: Swimsor
Prva kolekcija predstavlja tri različne stile zgornjih in spodnjih delov kopalk. Foto: Swimsor

"Od nekdaj imam globoko spoštovanje do narave, ki nas priskrbuje z vsem, kar potrebujemo, da lahko živimo in uspevamo. Edino logično mi je bilo, da če bom ustvarila in dodala temu svetu nekaj novega, bo to z najvišjim možnim spoštovanjem do ljudi in okolja."

Foto: Swimsor
Foto: Swimsor

Tako je nastala kolekcija kopalk, ki so narejene iz recikliranih materialov, pretežno odvrženih ribiških mrež, s čimer prispevajo k varovanju okolja.

Kopalke Swimsor so ročno izdelane iz materiala econyl, s katerim se je Barbara Sorčič seznanila med študijem oblikovanje oblačil in tekstilij, ko je izbrala nalogo predstavitve recikliranih materialov: "Ko sem ugotovila, da to predeluje slovensko podjetje in da je v modnem sektorju le nekaj ponudb na svetovnem trgu, sem v istem trenutku začela risati kopalke."

Econyl je ustvarjen iz najlona 6, ki ga najdemo v sintetičnih odpadkih, kot so industrijska plastika, odpadna tkanina in ribiške mreže iz oceanov, je pojasnila Sorčičeva: "To reciklirajo in obnovijo v novo najlonsko prejo, ki je popolnoma enake kakovosti kot deviški najlon in zaradi sestave omogoče neomejeno število recikliranj. A v nasprotju z deviškim najlonom ima econyl veliko manjši vpliv na okolje. Njegova uporaba zmanjšuje emisije ogljika, uporabo surove nafte in odpadkom, ki onesnažujejo naše morje, da novo vrednost."

Foto: Swimsor
Foto: Swimsor

Čeprav številni pomislijo, da gre za prosojen material, ni tako: "Material kopalk Swimsor ni prosojen, je dvakrat bolj odporen proti kloru, kremam in oljem za sončenje kot katera koli druga tkanina za kopalke, poleg tega pa ima še UV-zaščito 50+.

Ljudje se čedalje bolj zavedajo, kakšen vpliv ima njihovo potrošništvo, in počasi se premikamo proti starim dobrim vrednotam, kot so naravni materiali ter kakovostna in lokalna izdelava.

O trajnostni modi v Sloveniji

Ideja o znamki se je Sorčičevi porodila leta 2017 med študijem, a do predstavitve je prišlo šele letos. Najprej je predstavila znamko na Kickstarterju, a kampanja v času novega koronavirusa ni bila uspešna, vendar to vzpona znamke ni ustavilo. Nastala je prva kolekcija, ki je naletela na odličen odziv, nastaja pa že druga kolekcija, v prihodnosti pa bodo tudi obogatili ponudbo, dodali bodo sproščena oblačila in "specifične izdelke".

Produkcija kopalk je v Metliki, kar je modni oblikovalki, manekenki in igralki zelo pomembno, saj tako "spodbujamo naše zelo izkušene šivilje z dolgoletno tradicijo". Kako pa poteka ustvarjalni proces Sorčičeve: "Videti je tako, da iz svoje skice naredim kroje in potem ta kroj na sebi toliko časa popravlljam, dokler nisem zadovoljna (smeh). Zanimivo je, kako že par milimetrov pri naklonu kroja spremeni postavo in obliko telesa."

Foto: Swimsor
Foto: Swimsor

Okoljska zavednost znamke je opazna tudi v embalaži. Kopalke Swimsor so v embalaži iz kompostiranih obnovljivih rastlinskih materialov, kot je koruza, ki se razgradi v 90 dneh v komercialnem kompostu in v 180 dneh v domačem kompostu.

Dejavnosti Swimsora so usmerjene k zagotavljanju bolj trajnostnega poslovanja, ki spoštuje morja in oceane. Vsako leto se v morje zavrže 640.000 ton ribiških mrež. Če se izgubljene ali odvržene mreže ne poberejo, lahko ostanejo v vodi več kot 600 let in ogrožajo naš morski ekosistem, škodijo koralnim grebenom, onesnažujejo naše plaže in vplivajo na lokalno turistično industrijo.

Foto: Swimsor
Foto: Swimsor