Na razstavi je na ogled več kot 500 kosov znamke Dior, med njimi tudi Diorjeve kreacije iz linije, ki se je je prijelo ime New Look. Foto: AP

Muzej kraljice Viktorije in princa Alberta (Victoria & Albert Museum) je pripravil razstavo več kot 500 različnih kosov, pod katere se podpisuje modna hiša Dior. Na razstavi tako ni mogoče videti zgolj kreacij, ki so zaznamovale modni svet, ampak tudi skice, parfume in modne dodatke.

"Dior ni zgolj revolucioniral modnega oblikovanja, ampak je vpeljal novosti tudi na področju sklepanja poslov. Poslovni model, ki ga je uporabil Dior, je v rabi še danes, gre za modno hišo, ki je od samega začetka posel razvijala globalno in z različnimi kreacijami ciljala na različne trge," je povedal kustos razstave Oriole Cullen.

Diorjeva obleka, ki jo je za svoj 21. rojstni dan nosila princesa Margareta. Foto: AP

Obiskovalci si bodo na razstavi poleg kreacij, ki so jih nosili slavni, od obleke, ki jo je za svoj 21. rojstni dan nosila princesa Margareta, do kreacije, s katero je pozornost na Oskarjih pridobila Jennifer Lawrence, lahko ogledali tudi najzgodnejše kreacije iz prve Diorjeve linije Corolle line. Christian Dior se je z omenjeno linijo iz leta 1947, ki so jo sestavljale ozke obleke, jakne s podloženimi rameni in prestižne tkanine, vpisal med najpomembnejša oblikovalska imena. Kolekcija, ki se je je prijelo ime New look, je ponesla Diorjevo ime v širni svet, Parizu pa prinesla naziv modne prestolnice.

Christian Dior je umrl leta 1957, star 52 let. Njegovo zapuščino je na čelu modne hiše, preden je ustanovil svojo modno znamko, nadaljeval tudi njegov "učenec" Yves Saint Laurent.