Gostiteljica večera je nosila kreacijo ateljeja visoke mode Chanel, SJP pa je oblekel Oscar de la Renta. Foto: EPA
Gostiteljica večera je nosila kreacijo ateljeja visoke mode Chanel, SJP pa je oblekel Oscar de la Renta. Foto: EPA
Benedictu Cumberbatchu je do popolnega videza 'white tie' pomagal Tom Ford. Foto: EPA
Bee Shaffer, hči Anne Wintour, ki dela kot TV-producentka, je nosila kreacijo hiše Alexander McQueen. Foto: EPA

Dobrodelni dogodek, s katerim pri (razkošnem) življenju ohranjajo kostumski inštitut pod okriljem Metropolitanskega muzeja, tradicionalno prireja razvpita urednica ameriške izdaje Vogue, letos je bila njena sogostiteljica prav Parkerjeva, najbolj znana po vlogi Carrie Bradshaw v že desetletje pokojni - čeprav se morda zaradi vzporednih ponovitev na več kanalih morda ne zdi tako - seriji Seks v mestu, ki sta ji (žal) sledila še dva filma.

Prav Carrie je SJP prinesla status modne ikone, saj je kostumografinja "Seksa" Patricia Field glavno junakinjo serije o štirih prijateljicah na Manhattnu oblačila v predmete poželenja fashionist po vsem svetu; zveneča imena modnega sveta v slogu Chanela, Prade in Vuittona je mešala z vintidž odkritji in kosi dostopne mode. Glavni predmet zavidanja pa so bili seveda čevlji - Carriejina omara se je kar šibila pod "manolkami", "louboutinkami" in drugimi vrtoglavo visokimi petami po vrtoglavo visokih cenah.

SJP velja za ljubljenko modnih oblikovalcev, v prijateljskih odnosih je tudi z Oscarjem de la Rento, ki ji je sešil "srajčico" za tokratni Met Ball, vrhunec newyorškega družabnega življenja, na katerem resnično ni manjkal nihče, ki v svetu šovbiznisa kaj velja.

25.000 zelencev "na glavo"
Glede na ceno vstopnice - letos je znašala 25.000 dolarjev - niti ni presenetljivo, da so za Kostumski center Anne Wintour (tako se inštitut po novem imenuje, trak je na odprtju prerezala sama prva dama ZDA Michelle Obama) zbrali zajetnih - in, kot je povedala Wintour, rekordnih - 12 milijonov zelencev.

Nekaj dni po dogodku sta torej osrednji dami večera prišli v goste k Meyersu*, kjer sta pojasnili tudi, kaj točno pomeni modna zapoved "white tie" za moške, ki so jo letos predpisali v skladu s tematiko nove razstave v Metu, posvečene velikanu ameriške mode Charlesu Jamesu. Kot je povedala Wintourjeva, številni petični gosti niso vedeli, za kaj gre, modnega oblikovalca Toma Forda so, kot je razkrila urednica, nekateri spraševali celo, ali gre morda za kak dodatek v slogu božičnih okraskov.

Nato sta dami enkrat za spremembo (po navadi so pod drobnogledom dame) ocenili oprave moških gostov galaplesa. 100-odstotno je od slavnih obrazov oblačilno zapoved uspelo izpolniti samo igralcu Benedictu Cumberbatchu, njegov kolega Bradley Cooper se ji je dokaj približal, igralec ameriškega nogometa Tom Brady pa je ustrelil mimo. Še sreča, da je imel ob sebi supermodel, ženo Gisele Bündchen.

*Morda je bila olajševalna okoliščina to, da je članica produkcijske ekipe Meyersovega šova hči Wintourove, Katherine "Bee" Shaffer.