Elizabet Hurley je s to obleko zaslovela tako rekoč čez noč. Foto: EPA
Elizabet Hurley je s to obleko zaslovela tako rekoč čez noč. Foto: EPA
Linda Evangelista, Cindy Crawford, Naomi Campbell in Christy Turlington
Gianni Versace je bil prvi, ki je na enem mestu zbral najuspešnejše manekenke na svetu.
Kate Moss
Takšna se je mlada Kate Moss pojavila na naslovnici britanske izdaje revije Vogue.
Tom Ford
Na oblačila Toma Forda prisega tudi hollywoodski igralec George Clooney. Foto: EPA
Sarah Jessica Parker, Cinthia Nixon, Kim Catrall
Vse štiri junakinje nadaljevanke Seks v mestu so vedno nosile oblačila najbolj znanih modnih kreatorjev. Kako so si jih lahko privoščile, ni bilo tako pomembno.

so menili, da je zlata doba modne industrije že minila, toda 90. leta so modne poznavalce ponovno presenetila.

Nekoč so bile manekenke le sredstvo, s katerimi so modni oblikovalci predstavili svoje stvaritve, a z modno revijo Giannija Versaceja leta 1991 so postale pomembnejše kot sama oblačila. Naenkrat so ljudje na modnih revijah opazovali, katere manekenke nosijo oblačila, in ne toliko, kakšna oblačila nosijo. Strasti pa je podžgala še izjava Linde Evangelista, ki je dejala, da za manj kot 10.000 dolarjev sploh ne vstane iz postelje.

Revija, ki je ustvarila supermanekenke
Gianni Versace je leta 1991 na modni reviji predstavil manekenke, ki so si zaslužile naziv supermanekenke, tudi cena, za katero so bile pripravljene nastopiti na reviji, je bila vratolomna. Versace je predstavil svojo kolekcijo v Milanu, na modni stezi pa so najbolj zablestele Linda Evangelista, Cindy Crawford, Naomi Campbell in Christy Turlington. Čeprav je tudi modna kolekcija navdušila modne kritike, pa so v spominu vseeno ostale štiri manekenke, ki so se skupaj sprehodile po modni brvi. Na modni reviji so nastopile tudi Helena Christensen, Stephanie Seymour, Eva Herzigova, Carla Bruni, Gail Elliot in Claudia Schiffer.

Odkritje Kate Moss
Komaj pri štirinajstih letih se je začela vzpenjati manekenska pot Kate Moss, ki so jo leta 1988 odkrili na letališču JFK, ko se je s starši vračala s počitnic na Bahamih. Leta 1990 je navdušila na naslovnici revije The Face, pozornost javnosti in vseh večjih oblikovalcev pa je pritegnila leta 1993, ko jo je takrat še skoraj neznani Marc Jacobs najel, da bi predstavljala njegovo modno kolekcijo. Njen videz je bil nekaj povsem drugačnega, nekaj, kar do takrat ni bilo videti na modni sceni. Še isto leto sta jo najela Calvin Klein in kozmetično podjetje L'Oreal, Kate pa je postala ena izmed najbolje plačanih manekenk na svetu. Pozneje je pozornost zbujala tudi z zvezo z Johnnyjem Deppom, njeni karieri pa niso škodile niti kokainske afere.

Črna obleka zapeta le s 24 zaponkami
Elizabeth Hurley nikoli ni posnela pretirano uspešnega filma (mogoče je bila izjema Austin Powers), a vseeno je leta 1994 postala ljubljenka rumenih medijev, ki je krasila mnoge naslovnice. Ljudje so jo opazili, ko se je s svojim takratnim partnerjem Hughom Grantom pojavila na premieri njegovega filma Štiri poroke in pogreb v črni obleki, ki so jo jo skupaj držale le zlate varnostne zaponke in razkrivale čare mlade Elizabeth. In po zaslugi čarobne obleke se je Elizabeth naslednje jutro prebudila kot zvezda. Naenkrat je par postal eden izmed najbolj priljubljenih v Veliki Britaniji, ona pa je podpisala pogodbe z znanimi modnimi podjetji, ki so namenila veliko denarja, da jih je lahko zastopala takrat 29-letna Elizabeth.

Na rdeči preprogi je čez nekaj leti podobno navdušenje požela Jennifer Lopez v globoko dekoltirani zeleni obleki, ki je tudi bila delo modne hiše Versace.

Tom Ford reši Gucci
Leta 1994 je bila na reviji modne hiše Gucci rojena nova zvezda - Tom Ford. Mladi oblikovalec je oblačilom ponovno vdihnil glamur in erotiko, mnogi modni poznavalci so namreč menili, da so zlata leta modne industrije že minila. Modna hiša Gucci je bila pred to kolekcijo na robu bankrota, a Tom Ford jo je rešil iz rdečih številk, in tako je podjetje spet postalo eno izmed najbolj cenjenih in dobičkonosnih. Od leta 1994 do 2001 so bila oblačila hiše Gucci med najbolj zaželenimi, veljalo je, da če v omari nisi imel oblačila te modne znamke, nisi bil oblečen v skladu z zadnjimi modnimi smernicami.

Visoka moda na televiziji
Mejnik v modni zgodovini je postavila tudi nadaljevanka Seks v mestu, ki je leta 1998 visoko modo ponesla na male zaslone. Poleg duhovitega scenarija, dobrega igranja, usodnih moških so največ pozornosti pritegnile obleke, ki so jih štiri dekleta iz Manhattna nosila, medtem ko so razpravljala o intimnih stvareh. Za celotno garderobo je poskrbela Patricia Field, ki je pomagala nekaterim modnim oblikovalcem, da so postali znani tudi širšemu občinstvu. Glavna junakinja Carrie Bradshaw je največ pozornosti namenila čevljem in tako so v Seksu v mestu mnogi prvič slišali za elegantne čevlje z visoko peto, ki sta jih oblikovala Manolo Blahnik ali Jimmy Choo.