Elastike scrunchie so le zadnje v nizu stvari iz 80. in 90. let, ki doživljajo pravi preporod.

Najdemo jih povsod, v svoje kolekcije jih vključujejo luksuzne modne znamke, pa tudi znamke ulične mode, nosijo jih najstnice, pa tudi starejše gospe. Lani so bile elastike scrunchie imenovane za enega izmed najbolj iskanih modnih kosov, na Pinterestu so ga iskali 6309-krat.

Trendi prihajajo in odhajajo, po tolikem času so se elastike scrunchie vrnile in postale absoluten hit.

Izdelkovalka scrunchie elastik Nevena Marinković

Scrunchie elastike so se vrnile na modne piste leta 2017, ko jih je modna znamka Mansur Gavriel vključila v modno revijo, kmalu pa je postalo jasno, da to ni muha enodnevnica, saj so jih v kolekcije vključile tudi druge modne hiše, o njih so znova začele pisati modne revije.

Ravno leta 2017 pa se je nad retro elastikami navdušila tudi srbska modna oblikovalka Nevena Marinković. Začela jih je izdelovati zase, ko je prejela šivalni stroj, pa jih je začela izdelovati tudi za druge, nastala je modna znamka Lelish, katere največja modna uspešnica so prav elastike scrunchie.

Te milenijce in generacijo X spominjajo na otroštvo, s čimer se strinja tudi Nevena: "Neverjetno je, ko dojamete, da je tisto, kar ste nosili kot otroci, spet kul. Takoj se povzpne na vrh vašega seznama želja, kar je tudi primer s scrunchieji, ki nikogar ne pustijo ravnodušne," je sprva povedala oblikovalka, in nato dodala: "Scrunchie elastike so se vrnile v neki novi luči, v bolj prefinjeni različici."

Naročila za oblikovalko iz Aranđelovca, ki priznava, da je težko uspeti v majhni sredini, saj je vse skoncentrirano na Beograd, prihajajo iz vse Srbije. Družbena omrežja, kot so Instagram, pa tudi ena izmed beograjskih trgovin s konceptom, kjer se predstavljajo mladi oblikovalci, pa ponujajo možnost, da njeni izdelki dospejo tudi širše. Tako je vse večje zanimanje za njene izdelke (izdeluje še trakove za lase in kape) tudi v Bosni in Hercegovini in na Hrvaškem.

Elastika scrunchie je namreč pravi modni dodatek, nosijo ga tudi okoli roke, tako da je vedno pri roki za uporabo: "Vsi jih obožujejo, ko jih dajo okoli roke, pa se vanje čisto zaljubijo." Ena glavnih prednosti elastike scrunchie je to, da ne lomijo las, s čimer se je strinjala tudi Nevena: "Poleg tega, da ne lomijo las, preprečujejo tudi izpadanje las in so popoln modni dodatek." Tako jih je Nevena priporočila kot odličen dodatek oversize kostimu ali obleki.

Najbolj priljubljene so elastike izdelane iz satena, je razkrila Nevena, med barvami gredo najbolj za med tiste v pudrasto roza barvi in bakreno oranžni. Priljubljeni so še velvet scrunchieji, uporablja pa tudi bombaž, viskozo in lan. Za izdelavo ene tovrstne elastike potrebuje okoli deset minut. Na vprašanje, koliko jih je izdelala, pa je odgovorila: "Na začetku sem seveda štela, celo zapisovala, ampak že dolgo nazaj sem nehala."

Tudi navdušenke nad omenjenimi elastikami ne štejejo več, saj elastike scrunchie prihajajo v raznoraznih oblikah, barvah in materialih, tako da so pika na i vsakemu videzu.

Elastika scrunchie je potovala tudi v vesolje, ko jih je na eni izmed misij nosila astronavtkja Pamela Melroy, njena elastika pa je razstavljena v Narodnem in vesoljskem muzeju Smithsonian. Foto: Smithsonian
Elastika scrunchie je potovala tudi v vesolje, ko jih je na eni izmed misij nosila astronavtkja Pamela Melroy, njena elastika pa je razstavljena v Narodnem in vesoljskem muzeju Smithsonian. Foto: Smithsonian
Koliko scrunchie elastik pa imate vi doma? Foto: MMC RTV SLO
Koliko scrunchie elastik pa imate vi doma? Foto: MMC RTV SLO

Elastiko scrunchie je izumil Philips E. Meyers leta 1863. A dejansko je scrunchie zaživel dve desetletji pozneje. Leta 1986 je namreč pevka in pianistka Rommy Revson iskala alternativo za grobe elastike, tako da je izdelala prototip elastike scrunchie, leta 1987 pa jih je uradno patentirala (ta je na ogled v muzeju Smithsonian). Elastiko je poimenovala po svojemu hišnemu ljubljenčku, pudlju. Pozneje je patent prodala podjetju Scunci International.

Scrunchieji so v hipu osvojili glasbene ikone 80. in 90., kot so Madonna, Janet Jackson, Debbie Gibson, Paula Abdul, pa igralke Demi Moore in Sarah Jessico Parker (ja, igralko, ki se je tem elastikam v Seks v mestu posmehovala). Nosile so jih junakinje Polne hiše, pa Phoebe v Prijateljih. Dandanes jih nosijo vsa modna dekleta, kot so Hailey Bieber, Bella in Gigi Hadid, Selena Gomez ...